Огромно търсене, много продажби, постоянен скок на цените. Така се обяснява строителният бум в Източните Родопи. Между 800 и 1000 евро е цената на квадратен метър в областния град Кърджали, а блокове не спират да никнат навсякъде. Едва ли вече има жител край Арда, който да не може да се похвали с поне две жилища. А не липсват и рекорди, съобщава 24rodopi.com.

„Имам десет апартамента, всички ги давам под наем. В момента дори строя къща“, посочва за „Родопи voice“ родопчанин. Имотите са в Кърджали. Мъжът е инвестирал всичко спечелено в недвижимо имущество.

„Хората се притесняват от инфлацията не само в страната, но и зад граница. И влагат готовите пари в нещо, което да им даде сигурност. В един момент не изключваме възможността пазарът да се пресити и жилищата, шеговито казано, да станат повече от населението. Тогава може да се очаква спукване на балона и цените рязко да паднат. Когато всички станат продавачи, кой ще е купувачът, се пита. Разбира се, това е само вероятност“, коментира пред екипа ни брокер. Имоти в Кърджали се купуват от хора от цялата област, включително и от смолянските общини.

Двойна е печалбата за инвеститор. „Ако се вложи един милион в изграждане на малка кооперация, ще се спечелят два. Покриват се разноските и чисто остава един милион. Горе-долу такава е сметката. Въпреки увеличението на строителните материали, то се компенсира със скока на квадратния метър. Помните как се увеличаваше. Преди десетина години той бе 350 евро, достигна 500, вече надхвърля 1000 евро“, коментира за „Родопи voice“ отлично запознат с калкулациите в бранша.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 2 275 жилищни сгради с 16 788 жилища в тях и 1 880 330 кв. м. разгъната застроена площ (РЗП), сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) - 7 559, Пловдив - 2 702, Варна - 1 534, Бургас - 1 345, и Кърджали - 786.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук