Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи в Пловдив сертификат за приоритетен инвестиционен проект "Фабрика за асемблиране на ел. продукти ниско напрежение“ на "Шнайдер Електрик България“ ЕООД. Размерът на инвестицията на компанията е 107 млн. лв. и се предвижда разкриване на 110 нови работни места, съобщи "Пловдив 24". 

Инвестиционният проект е свързан с нова производствена база, в която ще бъдат внедрени последен клас технологии и ново оборудване, въглеродно неутрални строителни материали и използване на възобновяеми източници. 

"Работим целенасочено за това България да се утвърди като привлекателна дестинация за инвеститори с добри и предвидими условия. Подкрепяме и компаниите в страната да модернизират производствата си и да внедряват нови технологии“, коментира министър Стойчева. 

Във фабриката в Пловдив ще се асемблират, тестват и опаковат прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение. Предвижда се внедряване на последен клас софтуерни технологии, индустриални автоматизации, възобновяеми източници на енергия и други.

Крайната цел е реализацията на "умна производствена сграда“ - със сертификат Smart factory, спрямо глобалните вътрешни стандарти на "Шнайдер Електрик“ за покриване на критериите за платинен LEED сертификат и стандарт Advanced Lighthouse на Световния икономически форум, с който ще се превърне в първата от този вид производствена сграда в Централна и Югоизточна Европа. 

На връчването на сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) присъстваха още изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев и директорът на дирекция "Насърчителни мерки и проекти“ в МИР Елена Пищовколева. 

От 6 юни 2023 г. до момента МИР издаде 23 сертификата за инвестиции по ЗНИ. Планираните инвестиции са в размер на близо 510 млн. лв., по които ще се разкрият 2022 нови работни места в София, Видин, Бургас, Кърджали, Омуртаг, Стара Загора, Свищов, Русе, Шумен, Пловдив, Русе и Перник.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук