Новият Jaguar I-PACE е първия премиум електрически SUV автомобил в света. Той е произведението на изкуството, което всички чакаха – луксозен, интелигентен и безопасен. „Британецът“ перфектно съчетава динамиката на спортен автомобил с модерните технологии от бъдещето. Той вече доказа своите ненадминати качества и съвсем заслужено бе награден с повече от 70 престижни международни награди само за няколко месеца от официалното му представяне досега. Най-впечатляващите отличия безспорно са: Световен автомобил на 2019, Най-добър дизайн в света, Най-екологичен автомобил в света, Европейски автомобил на годината, Най-добър автомобил на годината в Германия, Норвегия и Великобритания и т.н.

Ралф Шпет, главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover, в откровено интервю споделя: „Докато другите компании само говорят за бъдещето, Jaguar вече го гради. С нулеви емисии въглероден диоксид и без твърди частици новият I-PACE ни приближава по впечатляващ начин към визията на Jaguar за чисто, безопасно и устойчиво бъдеще“.
 

Със своята свръхмодерна литиево-йонна батерия с капацитет 90 кВ/ч новият Jaguar I-PACE може да измине до 470 км само с едно зареждане на батерията. Същата тази батерия може да бъде заредена от 0 до 80% за точно 40 минути посредством специалните електрически станции, които осигуряват постоянен ток от 100 Kw. В България вече има над 130 зарядни станции, като броя им непрестанно нараства. Батерията на новият I-PACE може да бъде заредена и посредством най-обикновен контакт от стената вкъщи, който предоставя променлив ток от 7 Kw. Необходими са малко над 10 часа за постигане на 80% заряд от 0%.  Идеалното време за зареждане безспорно би било през нощта, докато спим. Груби изчисления показват, че за 1 година при 25 000 изминати километра бихме спестили 6 000 лв. от разхода на ток спрямо дизелов агрегат на автомобил със същите параметри.


Новият I-PACE се задвижва от 2 електрически мотора, изцяло разработени от Jaguar, които спечелиха приза за най-добро задвижване на официално награждаване в Щутгарт. Те са разположени съответно върху предната и задната ос, предоставяйки впечатляваща мощ от 400 к.с. и 696 Nm въртящ момент. С тях I-PACE е в състояние да ускори от 0-100 км/ч за впечатляващите 4,8 секунди. Чистокръвният британец се предлага с AWD задвижване, което осигурява перфектно сцепление върху всякакъв вид настилки. Батерията е разположена централно между двете оси и позволява идеалното разпределение на теглото 50:50 с много нисък център на тежеста.
 

По отношение на дизайна едно е сигурно – на пътя няма да има друг подобен автомобил, който изглежда или се шофира като I-PACE. Елегантният му, подобен на купе силует, е повлиян от супер автомобила прототип JAGUAR C-X75. Плавните и изчистени линии на купето подчертават неговият премум характер, докато агресивната предна решетка подсказва за дързост и мощ под капака на автомобила. За да има има перфектното съчетание между охлаждане и аеродинамика, ребрата на предната решетка се отварят за охлаждане на мотора, а после се затварят при нужда.


Вниманието към всеки детайл в интериора е пословично. Всички точки на допир в купето са индивидуално проектирани за максимален комфорт и наслада за водача и спътниците му. И въпреки че е наглед малък SUV автомобил, новият I-PACE предоставя интериорно пространство, сравнимо с това на големите SUV автомобили. Под задните седалки има  свободно място за съхранение на лаптоп, таблет, книга или други скъпоценни вещи. Багажникът също впечатлява с пространство – 656 литра. Когато задните седалки в автомобила се сгънат, това пространство се увеличава на 1453 литра.


Jaguar I-PACE създава бъдещето с иновативна Electric Vehicle навигационна система, която оценява топографията на маршрута до дестинацията и данните от предишни пътувания, включително и стил на шофиране, за да изчисли до максимална точност възможен пробег и статус на батерията. Новият Jaguar I-PACE се предлага с иновативна информационно развлекателна система Touch Pro Duo, която се състои от 12.3“ дисплей за водача с висока резолюция и 2 тъч скрий дисплея на централната конзола съответно 10 и 5 инча.


Новият Jaguar I-PACE се предлага в България с 3 нива на оборудване – S, SE и HSE. Клиентът ще може да избира между 12 цвята и 9 вида джанти. По отношение на интериора клиентите ще избират между 5 вида седалки и 5 различни цвята на интериора. Jaguar I-PACE Цената на автомобила започва от малко над 150 000 лв. с включено ДДС.