Първата и единствена засега средновековна еврейска синагога е открита на хълма Трапезица във Велико Търново и е на път да се превърне в световна сензация, съобщава "Монитор". 

На останките в югоизточната част на хълма, се натъква археологическият екип на доц. Мирко Робов още в 2014 г. Тогава археологът решава, че това е поредната християнска църква.

В хода на проучванията обаче се установява, че сградата не е стенописвана никога. Което е недопустимо за един християнски храм.

Това насочва вниманието на доц. Робов към идеята, че може да е култова сграда на друг етнос.

”Сградата се датира към 40-50 години на 13-ти век и е с доста сериозни размери: 22 х 14,5 м. вътрешната и квадратура е 267 кв.м. измазана е с хоросан и е била ориентирана изток – запад. Тази ориентация е и една от причините да реша, че е църква. Но липсата на стенописи ме опроверга.

Единствените, освен българите, живели по това време на Трапезица, са били евреите. Не е ясно колко са били те като брой, но очевидно са били много влиятелни. Свидетелство за това е провелият се през 1359-60 г. в Търновград, Втори антиеретичен събор, организиран от цар Иван Александър, който е бил насочен всъщност срещу тях. Не е ясно каква е причината за него.

Дали са искали да им хвърлят вината за чумата или да ги изнудват за пари. Но еврейската колония на Трапезица е била голяма. И затова е нормално да са имали и свой подобаващ по големина храм”, разказва доц. Робов.

В подкрепа на думите му е открито парче керамика, на което се вижда звездата на Давид, основният символ на евреите. И не на последно място, още в началото миналия век, при разкопки под хълма Трапезица са установени гробове, за които е много вероятно да са еврейски.

Въпреки това Робов смята, че това е все още е работна хипотеза, която трябва да се облече в сериозни нучни доказателства за да добие наистина тежест.

Новината за синагогата на Тръпезица предизвиква истинска сензация сред световната евреска общност. Влиятелното еврейско издание „Таймс”, което излиза на пет езика и се чете от милиони евреи по цял свят, разпространява новината в своя статия, която в продължение на цяла седмица е водеща в сайта на изданието.

А откривателят е поканен да изнесе доклад на туристически форум в София, на който ще присъства министът на туризма на Израел. Находката на доц. Мирко Робов би могла да постави основите и на един много силе поклоннически туризъм от стрна на израелските туристи, които както се знае изключително много се интересуват от своята история и древно минало.