Световна шампионка по шахмат ще бъде звездата в благотворителен шахматен сеанс в Бургас. Става въпрос за 19-годишната Нургюл Салимова. Тя ще вземе участие в събитието, организирано от Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

Салимова е международен майстор по шахмат за мъже и гросмайстор за жени, световна и европейска шампионка за девойки и неколкократен лауреат на Фондацията, подкрепяща развитието на даровити деца и младежи. 

Шахматният сеанс, в който тя ще участва, ще включва едновременна игра на 20 шахматни дъски. Инициативата ще се проведе на 26 ноември от 16:00 часа в конферентната зала на хотел "България" в Бургас, а всеки, който иска да се докосне до талант на световно ниво и да премери сили с най-добрата сред най-добрите в шахмата, може да го направи като се регистрира на: https://events.forbgkids.org/

Любителите на интелигентната игра ще имат две възможности - да играят срещу световната ни шампионка, като входът с право на игра е 100 лева, или да бъдат гост-наблюдатели, като входът без право на игра е 50 лв. А който няма възможност да се включи в деня на събитието, може да стане спонсор и да подкрепи каузата чрез дарение през онлайн платформата на събитието.

"Вече единадесет години откриваме, подкрепяме и развиваме успешно талантите на България. Избрахме за кауза на събитието ни събирането на средства за изграждане на символ на талантливите деца на град Бургас, защото смятаме, че успехът трябва да бъде отличен и откроен. Добрият пример трябва да бъде показан и да служи за вдъхновение на младите хора", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и създател на Център за млади таланти, Бургас.  

"Бургас е град на таланти и затова ние вярваме, че тук трябва да бъде положен първия символ на таланта, надяваме се да ни последват и на национално ниво", допълва майсторът на спорта и дългогодишен треньор на световната шампионка Живко Жеков. 

Благотворителната инициатива ще се проведе под егидата и с участието на г-н Димитър Николов, кмет на община Бургас.

Нургюл Салимова е неколкократен лауреат на Фондацията по програма „Награди, стипендии и отличия“. През 2019 г. печели приза на Фондацията, който ѝ осигури участие в Европейското първенство по блиц и ускорен шахмат в Монте Карло, Монако, в който става първа при девойките до 16 г., както и в рейтинговата си група. Тя е международен майстор по шахмат за мъже и международен гросмайстор при жени, световна и европейска шампионка за девойки. Салимова е третата шахматистка в историята на българския шахмат, преминала границата 2400 и втората българска шахматистка, покрила норма за международен грос майстор и при мъжете. Тя е най-младата шампионка на България за жени за всички времена.

Повече информация тел.: 0887 201 033 или на имейл: [email protected]

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук