Сириецът Муафак Ахмед Алласаад заяви днес в Апелативен съд-Пловдив, че е бил притискан от агенти на ДАНС да не дава показания по делото срещу Ахмед Муса и 12-имата имами, да не ходи на процесите и да се прибере в своята страна.
"Тези хора не представиха служебна карта. Казаха - ние сме от ДАНС. И в полицията ми казаха да напускам България. Не бяха униформени, цивилни бяха. Казаха ми: "Да напускаш България и да не ходиш на делото, ще пишеш една молба, че напускаш страната". Не го изпълних - за делото в Пазарджик, даже там го казах", обясни Алласаад.

Сириецът, който от 8 години живее в България и е завършил висшето си образование у нас, е бил притискан още по време на разпитите по досъдебното производство, не са искали той да присъства на делата, за да не каже нещо, коментира пък защитничката на няколко от подсъдимите имами - адвокат Ина Лулчева. Свидетелят разказа още, че се познава от дълго време с религиозните духовници, обвинени в проповядване на радикален ислям, защото преди години работил за фондация "Ал-уакф-ел-ислями", която пък помагала на бедни българи в Родопите. От там се запознал с имамите, с които си взаимодействали заради фондацията. На въпрос дали знае какво са проповядвали духовниците, Алласаад обясни: "Говорят за исляма основно".

Свидетелят беше категоричен, че Муса никога не е проповядвал нещо срещу християните. В проповедите си Муса говорел за религията и единобожието, настоявал да се вярва в Аллах, да не се правят големите грехове, да се молят. "Не съм чувал, че не трябва да се уважава държавата и да не се гласува. За политика не се е говорило в джамиите", каза още мъжът. Стана ясно, че от Софийския университет не могат да осигурят поисканите експерти за нова експертиза, тъй като нямало подготвени арабисти, които да са наясно с теологичната част. Чака се отговор от други два университета дали могат да осигурят такива експерти. Служебната карта на сочения за лидер Амхед Муса е  невалидна, тя се нарича ваиз и  представлява разрешително за  мюсюлмански духовник. През 2008 години бил издаден указ, че подобен ваиз могат да притежават само лица с религиозно образование, а Муса не е  с такова.

БЛИЦ припомня, че делото, което се гледа днес, първоначално бе образувано по жалба на подсъдимите - Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа. След като на миналото заседание апелативните магистрати се произнесоха с присъда, имамите обжалваха пред Върховния касационен съд, който върна делото за разглеждане отново в Апелативен съд - Пловдив, но от друг съдебен състав. Всички начело с Ахмед Муса, който не се яви днес на процеса, са подсъдими за проповядване на война и радикален ислям.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ