Напрегнатият трафик по АМ "Тракия" - една от най-натоварените магистрали в България, често изнервя водачите. Задръстванията не са рядкост, образуват се и дълги колони.

Понякога шофьори решават да надхитрят останалите на пътя, преминавайки пред аварийната лента. Подобен случай споделят и от Европейския център за транспортни политики.

От организацията разпространяват видео, на което се виждат много коли, които изпреварват колоната през аварийната лента. Случаят е от вечерта на 24 септември. Някои от машините са с пуснати аварийни, а други просто карат по лентата. За няколко десетки секунди запис са засечени няколко нарушения.

"Трафикът е изключително интензивен и със сигурност никой не е доволен от това. А спазването на правилата... очевидно то важи само за добросъвестните", пишат от ЕЦТП.

Останалите са просто тарикати, които първи ще направят скандал, ако те или техен близък пострада на магистрала, и линейка и пожарна няма как да стигнат до мястото на инцидента (или стигнат със закъснение), защото аварийната лента е запушена. Запушена от такива като тях, но това последното е подробност, допълват от ЕЦТП.

Вижте цялата им позиция, споделена във Facebook:

"Автомагистрала "Тракия", 24 септември 2023 година, привечер. Трафикът е изключително интензивен и със сигурност никой не е доволен от това. А спазването на правилата... очевидно то важи само за добросъвестните. Останалите са просто тарикати, които първи ще направят скандал, ако те или техен близък пострада на магистрала, и линейка и пожарна няма как да стигнат до мястото на инцидента (или стигнат със закъснение), защото аварийната лента е запушена. Запушена от такива като тях, но това последното е подробност.

Хора, на пътя всички имат едно и също - живот и право на придвижване! Уважавайте ги! Не сте нито оригинални, нито велики, когато нарушавате правилата! Просто имате по-голям шанс да навредите накому! И ако на това му се казва превъзходство.......По-скоро обаче е чиста проба комплексарщина!"

Припомняме, че аварийните ленти са за спиране в случай на повреда на автомобила и по тях се придвижват пожарните и линейките, които се отзовават на сигнали за катастрофи.

Когато управляваме МПС на магистрала в лентата за принудително спиране, книжката се отнема за 3 месеца, а глобата е 1000 лева. При рецидив – книжката се отнема за 6 месеца, а глобата става 4000 лв.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук