Паркирането на автомобили по плажа в залива Болата си продължава необезпокоявано. Това съобщава Про Нюз Добрич, позовавайки се на възмутен гражданин. 

„Потресен съм! Джипове на пясъчната ивица“, пише туристът, подкрепяйки думите си със снимки. За пореден път, за поредна година посетители на Болата се възмущават от множество паркирани на пясъка автомобили и каравани. Някои от колите дори стигат до водата, за да пускат лодки в морето.Неотдавна по същия казус кметът на Каварна Елена Балтаджиева коментира, че проверки на плажа се извършват редовно. „Когато при мен пристигне сигнал, аз го изпращам по компетентност. Ако има паркирани коли на пясъка и ако кажем, че това е плаж, аз физически не мога да глобя нарушителите. Обръщам се към МВР, които глобяват за неправилно паркиране”, обясни тя.

Болата е единственият български плаж, който попадна в престижната  класация на сайта за пътувания European Best Destinations за най-красивите плажове в Европа за 2019 година. Той е препоръчван като един от най-добрите плажове в Европа.

От 2013 г. заливът е пълноправен член в клуба на „Най-красивите заливи на света”. Болата не е само плаж, а единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и същевременно обхваща околните скали и малката река.

Местността Болата е част от резервата „Калиакра“ и до плажа е забранено да се ходи с автомобили.  Заповед за изваждането на Болата от резервата и облекчаване на режимите там има от 2018 година, но това още не е факт.