Лютите чушки са истинска съкровищница на редица полезни за организма вещества – въглехидрати, протеини, витамини (А, В1, В2, В6, С, Е) и минерали (желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор). Най-свирепата им част е вътрешната им ципа.

Три люти чушлета съдържат толкова витамин С, колкото цял килограм лимони! Може би на този уникален състав на лютите чушки се е дължало здравето на българина в миналото, който не е сядал на трапезата без любимата си огнена подправка.

Съдържащите се в лютите чушки фитонциди засилват имунитета и подпомагат защитните сили на организма в борбата му срещу простуда и инфекции.

Освен възбуждащ апетита и подобряващ храносмилането ефект, съдържащият се в лютите чушки капсаицин стимулира отделянето на два хормона – адреналин и норадреналин, които активизират метаболизма и спомагат за изгарянето на резервните въглехидрати и мазнини в организма.

Южнокорейски учени установиха, че консумацията на капсаицин препятства натрупването на телесни мазнини, който факт открива нови възможности за борба със затлъстяването, от което страдат над триста милиона жители на Земята.

Как се справя в кризата семейството на 23-годишната Славена Родинова с отглеждането на люти чушки в село Страшимирово, община Белослав, разказва БНР.

Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии.

Продуктите са изцяло натурални.

Сортовете люти чушки, които отглеждат във фермата в Страшимирово са над 150.

Преди 8 години е създаден и собствен сорт люта чушка. Предстои тя да бъде патентована.

В момента магазинът за люти артикули в София е затворен и продажбите са онлайн. Цялостната ситуация се отразява на бизнеса, но Родинови са оптимисти и вярват, че като отмине коронавирусът, хората ще заложат повече на българското производство.