Замисляли ли сте се колко често проветрявате вкъщи или в офиса, особено през  зимата. А знаете ли, че болестотворните организми обичат топъл, влажен и застоял въздух? Във време, когато темата за чистия въздух е актуална все повече от всякога, да работиш и пазаруваш в приятна и безопасна среда е от изключително значение. Това е и един от приоритетите на хипермаркети Технополис и Практикер, в чиито обекти са внедрени специални технологии, осигуряващи непрекъснато свеж въздух за всички служители и клиенти.  

Във всички магазини се използват енергоефективни климатични системи от типа за директно изпарение (познати като VRF - Variable Refrigerant Flow). Такава климатична система в зимен режим или режим на отопление осигурява контакт на въздуха от обема на магазина с повърхности, нагрети до висока температура и по този начин елиминира болестотворните организми – гъбички, бактерии и вируси. Във всяка търговска зала на Технополис и Практикер е инсталирана и вентилационна система за свеж въздух, независима от климатичната, която изсмуква въздуха от залата и внася свеж въздух отвън. Системата е от рекуперативен тип и позволява  затопляне на входящия въздух от изходящия без да се смесват, постигайки повишена енергийна ефективност.

Тези технологични решения осигуряват 20 кубически метра на час свеж въздух на човек в залата при оптимална за здравето температура около 21 градуса, благоприятствайки за комфорта, здравето и сигурността на клиентите и служителите. В допълнение, във всички хипермаркети Технополис и Практикер се извършва повишена дезинфекция и се спазват стриктно всички противоепидемични мерки във връзка с Covid-19