Чрез спешния телефон 112 на територията на Благоевградска област многократно е оказвана помощ при инциденти в пограничните райони. Телефон 112 може да задейства едновременно няколко служби за бързо реагиране, когато постъпи инцидент, който изисква намесата на повече от една служба. Това каза главният директор на „Национална система 112” Стоян Граматиков в Благоевград.
На 3 септември 2008 г. 28 български туристи са попаднали в центъра на запалила се гориста местност до село Алистрати до гръцкия град Драма. Сигналът на 112 е постъпил от служителка на туристическата агенция. Създава е бърза организация между спешните служби, установен е контакт с МВнР и благодарение на общите действия на българските и гръцки служби, за един час българските туристи са изведени от района на пожара.
Стоян Граматиков отбеляза доброто взаимодействие и координация между службите за спешно реагиране в Благоевград, Гоце Делчев, Сандански и Петрич. Те са особено ефективни при пътно-транспорти произшествия в областта.

9 663 са повикванията към спешния телефон за областта от 1 януари до днес. От тях 1601 са за Благоевград и 1408 за Сандански. След Нова година повикванията към телефон 112 в Благоевградска област са нараснали с 62% в сравнение с последните месеци на 2008 г.
Директорът на Районния център 112 в София инж. Цветомир Цеков отбеляза, че спешният телефон не само задейства службите за бързо реагиране, но осъществява и координация между тях, защото проследява развитието и приключването на приетия инцидент. Той добави, че при обаждане от СИМ-карта на чужд оператор, системата 112 автоматично пренасочва повикването към оператор, ползващ езика на повикващия. /БЛИЦ