Пътят до морето излиза по-скъпо на връщане. Причината е, че цените на горивата в морските градове са с около 10 стотинки на литър по-високи спрямо тези в София,  съобщава „Телеграф".

В столицата шофьорите наливат газ срещу 1,01 лева на литър. По бензиностанции от същата верига в Бургас обаче цената скача на 1,10-1,12 лева, показва справка в специализирания сайт fuleo.net.

Масовият бензин А95 пък в София се продава между 2,01 лв. до 2.08 лева за литър. В морския град пък зареждането струва между 2.10 до 2,15лв. за литър.

Така, ако автомобилът се движи на бензин от София до Бургас, ще са необходими 64 лева за изминаване на 400 километра, а на връщане сметката за гориво ще набъбне на близо 68 лв.

Това, че има разлика,  е добре  за конкуренцията, коментира Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация. Според него  една от причините за това разминаване е наличието на два големи склада за пропан-бутан в София. В Бургас пък цената е по-висока заради разходите, които правят търговците в инфраструктура, за да предлагат газ.

Между 2 и 5 стотинки  може да скочат цените на  горивата в разгара на летния сезон през юли, ако няма други предпоставки за увеличение или намаление на тези на петрола, прогнозира Терзиев. 

В момента цената на сорт Брент се движи в рамките на 68 -70 долара за барел, а производителите планират заради лекото повишаване на потреблението да увеличат добивите постепенно.

Например ОПИК+ смята постепенно да намали ограниченията за дневния добив, който в момента е 2,5 млн. барела на ден. Очакванията за лек ръст на цените идват и от факта, че цената на природния газ в световен мащаб се покачва, както и на олиото и другите стоки, което ще се отрази и върху горивата, обясни Терзиев.

Засега обаче потреблението все още е по-слабо спрямо предходните години, преди пандемията. У нас спадът е с между 17 и 20 на сто спрямо 2019 г., но има леко увеличение спрямо миналата година, когато повечето бизнеси бяха затворени, коментира още експертът.

Вследствие на разхлабването на мерките цените на горивата се покачват плавно от началото на годината.

Пътят от столицата до морето тази година ще ни излезе с около 25 лева по-скъпо спрямо предходната година, ако пътуваме с личен автомобил с бензинов двигател, показват изчисления. При дизела увеличението е с около 15 лв. Причината е, че в пандемичната 2020 г. средната цена на най-масовия бензин А95 в началото на юни е била 1,68 лева за литър, а в момента е 2,10 лева.

Така за една година бензинът е поскъпнал с 42 ст., което е 25,6% повече. Така за зареждане един бензинов автомобил ще се нуждае от около 64 л гориво за пътуване до морето в двете посоки. В пари днес тази сума се равнява на около 135 лв, докато преди година по същото време са ни били необходими по-малко от 110 лв.

От горивата безспорно най-изгодно излиза пътуването на метан.

Това гориво се мери на килограми, като ръст за година в цената е 24 стотинки - от 1,24 лв. за кг на 1.48 лв. или 20 %. За среден разход на метан при извънградско шофиране се приема стойност от 5 кг на 100 км. Тоест от до морето и обратно се нуждаете от около 40 кг метан, които биха ви стрували малко под 59,20 лв., което е с около 10 лв. по-скъпо от миналия сезон.
 
74-75 лева излиза пътят от София до морето и обратно за семейство с две малки деца, ако решат да пътуват с влак. Децата под 7 годинки се возят в железницата срещу символична такса от 1 лев.

Така билетите на отиване и връщане от София до Варна за двама възрастни с две деца под тази възраст ще струват 75 лева. До Бургас цената би била с около левче по-ниска 74 лева. Ако едно от децата е над 7 години, тогава пътят с влак до Варна излиза 93 лева, а до Бургас - 90 лева.

В случай че и двете деца са вече ученици, тогава цената за тях и родителите им би била 108 лева в двете посоки до Бургас и 111 лева до морската столицата.