20 години затвор получи днес Илия Стоичков за жестоко убийство на доцент Стефан Нейков, след като бе признат за виновен от пловдивски съд.

Ето го жестокия убиец на пловдивския доцент! Стоичков сам се обадил на 112! Съдията: Да, ама късно (СНИМКИ)

Съдът определи, че убийството е извършено с особена жестокост и по много болезен за жертвата начин. Стоичков, който ликвидира известният учен от Селскостопанският институт в Садово, не пророни дума в съда въпреки въпросите на БЛИЦ как ще коментира 20-годишната си присъда. 

Той получи 18 години затвор за убийството и 3 години за грабежа на златен синджир от Стефан Нейков. Съдът наложи една обща присъда от 20 години. 

Пред БЛИЦ съпругата на жертвата Ирена и синът му казаха, че са удовлетворени от наказанието и магистратите са свършили работата си много добре. 

Държавното обвинение в лицето на прокурор Георги Пенев бе категоричен, че ще обжалва и ще иска доживотна присъда. Над 30 години съм прокурор по тежки дела, но такава жестокост не сме виждали. Страшно е", каза прокурор Пенев. 

Защитата на Стоичков - адвокат Красимир Елдъров, заяви, че неговата теза е, че убийството е настъпило по непредпазливост и, че клиентът му не е имал намерение да се стига до тази драматична развръзка. Той също ще обжалва, защото смята, че присъдата е висока. 

БЛИЦ припомня, че убийството бе извършено на 2 юли миналата година. Тогава съпругата на Стоичков - Иванка, имала интимна среща с доцента, с когото имали стари отношения. Преди години тя била студентка в Пловдив и Нейков са поддържали връзка. 

Иванка е споделила със съпруга си, че е била изнудвана от доцента. Стоичков отишъл на мястото на срещата им край село Оризаре и там извършил гаврата и убийството на научния сътрудник. 

БЛИЦ припомня, че бившият преподавател е бил жестоко пребит и изтезаван сексуално.
 

Аутопсията е установила множество наранявания по главата, кръвоизливи, счупени ребра, разкъсани вътрешности и разкъсване на аналния отвор. Освен че е пребит до смърт, трупът на Нейков е бил и ограбен.

Изплува шокиращо разкритие за Илия, който изнасили и уби доц. Нейков
 

Стоичков е откъснал от врата му златен синджир, който е оставил в заложна къща в Стамболийски.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Снимки: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!