42-годишният Илия С. е мъжът, задържан за убийството на доцент Стефан Нейков в Пловдив, съобщава TrafficNews.bg. Той и 32-годишната му съпруга Иванка са в основата на жестокото престъпление. Вчера Илия бе задържан с постановление на Окръжна прокуратура за 72 часа, а срещу него бе повдигнато обвинение по чл. 115 за причиняване на смърт. Жена му не е задържана.

Илия е шофьор на камион. Родом е от пловдивското село, където живее заедно с родителите си, съпругата си Иванка и малкия им син. Според съседи през повечето време отсъства от вкъщи, тъй като поема курсове зад граница.

Преди да се хване като международен шофьор, няколко години е живял извън България. Занимавал се е със строителство, а за известно време е работил в голяма международна компания, която прокопавала тунели из Европа. Съпругата му работи в същата транспортна фирма. Грижи се за детето и помага на свекъра и свекървата в земеделието.

Хора от селото разказват, че Илия е кротък и тих човек, много възпитан и услужлив. Никога не е създавал проблеми, не е влизал в конфликт с никого от селото. Напротив, винаги бил готов да помогне, с каквото може. Носел плодове и зеленчуци от градината на по-бедните си комшии. Съпругата му описват като затворена жена. Не говорела много, не общувала почти с никого. „Двамата изглеждат като добро семейство. Не се е чуло да имат някакви проблеми”, коментират съседите.

Двамата са сключили брак през 2011 година, имат син. 
 
Мотивът за убийството е ревност, тъй като съпругът разбрал за връзка на съпругата си с пенсионирания преподавател. Тя се записала да учи в Аграрния университет още през 2005 година, но по различни причини многократно прекъсвала и не успявала да завърши висшето си образование. 
Нейков обещал да й помогне да се дипломира, но в замяна на това поискал някои услуги. Според обвинението доцентът е поискал и пари, за да помогне. 
До къде точно са стигнали отношенията между двамата е обект на разследването, което в момента продължава. 

Съпругът на "вечната" студентка обаче разбрал за случилото се и побеснял. С помощта на жена си, той най-вероятно е решил да заложи капан на преподавателя и да му даде урок. Тя го поканила на среща извън града, близо до Спортната зала до Оризари. Той отишъл, но минути след това на мястото пристигнал и съпругът, въоръжен с бухалка. Нахвърлил се върху него и буквално го смлял от бой. След това го натоварили на колата и го откарали до Военна болница, където бил паркиран автомобилът на Нейков - "Фолксваген".

Иванка е признала всичко в полицията. След като половинката й отнел живота на преподавателя, тя отнесла оръжието и го захвърлила на брега на река Марица. В унисон с подробния разказ за убийството, униформените са открили бухалката точно на посоченото от нея място.

Близките на пребития до смърт доц. Стефан Нейков  са потресени от версията на обвинението,  че той е искал секс и пари от студентка, за да й помогне да завърши магистратурата си в местен университет.

Очаква се до края на седмицата прокуратурата да поиска постоянна мярка задържане под стража за арестувания мъж. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!