Окръжният съд в Плевен постанови ефективни присъди затвор на трима души за данъчни престъпления в размер на над 2,3 млн. лв. Обвинението е на Окръжната прокуратура в Плевен.
 

Осъдените са действали в съучастие в различни фирми за периода от 1 март 2010 г. до 13 януари 2012 г. в Добрич, София и Плевен, като са избегнали плащане на данъчни задължения на четири търговски дружества в особено големи размери - данък добавена стойност, в размер на над 2 359 229 лева.
 
За целта са използвали документи с невярно съдържание при водене на счетоводството - данъчни фактури за фиктивни сделки и приемо-предавателни протоколи, потвърдили са неистина в декларации по ЗДДС и са приспаднали ненужно данъчен кредит.
 
Първият подсъдим е получил 5 години лишаване от свобода. На другите двама, са наложени по четири години затвор. Всички ще бъдат при първоначален общ режим в затвора.
 
Постановена е и конфискация на имущество на двама от осъдените. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд, се посочва в съобщението.