Протеинът е едно от най-важните хранителни вещества и е задължителна част от всяка здравословна диета. Благодарение на него се чувстваме сити, пълни сме с енергия, помага ни да изградим и възстановим мускулите, да обработваме хранителните вещества и подсилваме имунитета. Но той може да е както необходим, така и опасен, особено ако сте на някоя от високопротеиновите диети, като Аткинс или Палео.


Ако не се чувствате добре от тях, помислете дали не сте прекалили с протеините.

Има много елементи, които трябва да вземете предвид, когато определяте количеството протеин, от който се нуждаете ежедневно. Дозата зависи от това дали тренирате, какъв е вашият ИТМ, необходимата нужда от калории.

Като цяло за мъжете горната граница е около 140 грама, а за жените - 110 грама на ден. Това е повече от препоръчителния дневен прием, но все пак в безопасни граници.

И така, приемате ли прекалено много протеин? Вижте следващите признаци за предозиране.

В лошо настроение сте

Може би сте се скарали с партньора си преди лягане или сте разтревожени заради презентацията в работата ви, но ако продължавате да се събуждате в лошо настроение, трябва да помислите дали не прекалявате с протеините за сметка на въглехидратите. А мозъкът ни има нужда именно от последните, за да функционира добре.

Имате мозъчна мъгла

Ако се чувствате уморени в средата на деня и не можете да продължите напред, проблемът може да идва не от това, че не сте се наспали, а от прекалено голямото количество протеин и захарния дефицит.

Въглехидратите са основният източник на енергия за мозъка и без достатъчно количество от тях трудно ще се концентрирате. Уверете се, че вашата здравословна закуска има добър баланс на въглехидрати и протеини, така че да се чувствате сити и заредени с енергия.

Качвате килограми

Вярно е, че диетата с високо съдържание на белтъчини може да задоволи глада ви, но ако прекалите, може да последва и качване на килограми. Това важи особено в случаите, ако приемате прекалено много животински протеин или протеинови шейкове.

Месото често означава излишни мазнини, а също и калории. И многото протеинови шейкове е гаранция за прекалено високо количество захар.

Нередовен стомах

Ако сте на някоя от протеиновите диети, най-вероятно имате режим на хранене и не пропускате закуска или обяд. Но много хора се оплакват и от нередовен стомах, което е вследствие на прекалената консумация на протеини. Не забравяйте да добавяте фибри под формата на зеленчуци, плодове и зърнени храни.

Усещате постоянно жажда

Прекалената консумация на протеин може да доведе до усещане за постоянна жажда и да причини дехидратация. Това се дължи на факта, че бъбреците ви работят прекалено усилено, за да изчистят излишния протеин, както и азотните отпадъци от метаболизирането на протеина.

Имате неприятен дъх в устата

Лошият дъх е често срещано оплакване от тези, които са на диета на Аткинс. И има причина за това. Вашият мозък и тялото ви работят, благодарение на въглехидратите, така че когато не приемате достатъчно, тялото ви започва да използва мазнините като гориво, произвеждайки кетони. Те могат да доведат до неприятен ацетонов дъх.