2019 година отне на Бургаска област редица знакови личности. Част от тях имат противоречива биография, други ще бъдат помнени с добро цял живот, а трети оставиха светла диря с творчеството си, пише в своя обзорна публикация "Флагман".

В края на календарната година Флагман.бг припомня кои известни лица за Бургаска област останаха завинаги в 2019 година.

На 8 януари почина поетът-преводач Кръстьо Станишев. Той е почетен гражданин на Бургас, носител на редица награди.

На 9 януари битката за живот загуби бургаският спецполицай Пенчо Трендафилов.

През януари, на 55-годишна възраст ни напусна и легендарният бургаски полицай Стайко Манев, който бе дългогодишен шеф на най-натовареното полицейско управление в страната – РУП Несебър.

Последните две години той се бореше с тежко заболяване, което го накара да продаде безценната си колекция от стари снимки на Несебър. За лечението му помогнаха и негови колеги, но Манев не успя да пребори тежката диагноза и издъхна на 23 януари.

В края на януари, първият декан на педагогическия факултет на Бургаския свободен университет проф.д.ф.н.Иван Куцаров, издъхна. Той напусна този свят на 76-годишна възраст.

На 5 февруари си отиде един от най-талантливите бургаски художници – Стефан Цанев, европеецът в родната живопис. За него се знаеше, че от години е диагностициран със злокачествено заболяване.

Той издъхна на 72 години. Цанев бе удостоен с множество престижни международни отличия, а платната му са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска галерия и много частни колекционери. Той е почетен гражданин на Бургас.

През февруари скоротечно заболяване отне живота на Кирил Атанасов, бургаска рап легенда от 3G. Той почина на 31 години, а заболяването буквално го е уби за 20-ина дни.

На 11 февруари издъхна Йорданка Статева-Делева, дългогодишен директор на Историческия музей в Карнобат.

На 25 февруари почина едно от знаковите лица БСП в Бургас – Антон Купенов, който бе дългогодишен председател на структурата в ж.к.“Славейков“. Той си отиде от този свят на 89 години.

На 10-ти май в отвъдното се пресели лечителката Велка Бозукова, известна като айтоската баба Ванга. Хора от цяла България идваха при нея, за да търсят спасение, а за способностите й се носеха легенди. Велка Бозукова си отиде от този свят на 96-годишна възраст.

През май д-р Йордан Томов, блестящ лекар, специалист по анестезиология и интензивно лечение, издъхна след продължително боледуване. Д-р Томов бе пример за всички колеги. През 2012 година той участва в спасяването на пострадалите при атентата на летището туристи и за своята работа бе награден от премиера Бойко Борисов.

На 20-ти май Бургас загуби легендата в леката атлетика – Георги Бахчеванов, заслужил бургаски треньор, който подготви стотици състезатели, донесли спортна слава на Бургас. Той издъхна на 73-годишна възраст.

На 26-ти май почина Демократ №1 в Бургас – Здравко Ангелов. Той бе първият човек, който се осмели да излезе на протест в Бургас, веднага след 11-ти ноември 1989 година.

На 19-ти ноември, Ангелов премина през бул.“Алеко Богориди“ с плакат: „Жишев – вън от Бургас“(по това време Николай Жишев бе първи секретар на ОК на БКП и един от най-приближените до Тодор Живков, б.а.). Здравко Ангелов е един от основателите на опозиционното движение „Клуб 19 ноември“.

На 18-ти юни футболната легенда Владо Стоянов загуби битката с тежко онкологично заболяване. Той почина на 55-годишна възраст и остави трайна диря с изявите си на футболния терен. Владо Стоянов ще остане в историята като един от най-добрите бургаски футболисти. През 90-те той достигна до испанския елит и носеше екипа на Депортиво Ла Коруня.

През юли, на 90-годишна възраст, издъхна Михо Михов – един от създателите на съвременния Бургас. Дългогодишният директор на Домстроителния комбинат лично ръководеше изграждането на голяма част от жилищните комплекси в града през втората половина на миналия век.

Навръх Илинден ни напусна бургазлийката Данка Соколова, почетен председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Тя бе един от най-уважаваните експерти в сферата на туризма в България.

На 8 август след продължително боледуване ни напусна Петър Дойчев – почетен гражданин на Бургас, известен като Бащата на туризма. Петьо Балкантуриста е известен като създател на технологията на придобилата популярност марка „Шопска салата“. 

През август се сбогувахме с големия учен, журналист и основател на кръг „Будител“ Пламен Крайски.

На 25-ти август юридическата общност в Бургаска област бе шокирана от вестта – почина известният адвокат Георги Габровски. Той издъхна едва навършил 50 години след скоротечно злокачествено заболяване. Приживе той бе считан за една от най-мистериозните и недосегаеми фигури в Бургаска област – бивш бодигард, съдия и адвокат.

В края на октомври почина една от най-страховитите личности за които се носят легенди в Бургаско – канибалът Николай Гьоргов. През 1995 година той уби двама свои съселяни и изяде вътрешностите им, вярвайки, че така ще живее вечено. Впоследствие се оказа, че страда от шизофрения и лежа за кратко в психиатричната клиника в Ловеч, след което бе освободен и се върна в Голямо Буково.

През ноември внезапно издъхна Венцислав Чамурджиев – една от знаковите фигури на прехода в Бургас. Той почина на 59-годишна възраст в дома си в село Маринка, получавайки инфаркт, докато тренира във фитнеса.

Бизнесът на Чамурджиев започна да се развива през 1996 година, благодарение на контактите му в СДС на високо държавно ниво. Той изчезна от публичното пространство след 2011 година, когато бе арестуван и обвинен в лихварство. По-късно обвиненията срещу него паднаха и той бе оправдан.

На 9 декември почина д-р Димо Рибов, началник на отделението по вътрешни болести и клинична хематология в УМБАЛ Бургас. Той бе считан за медицинско светило и сочен за един от най-добрите хематолози в България.

Коварно заболяване отне и бизнесмена Андон Койчев, известен с прозвището Доката. Той бе сред хората, които възродиха рали-кроса в село Дебелт.

След кратко боледуване на 16-ти декември издъхна бившият президент на ПФК „Нефтоимик“ Милан Ганчев. Повече от 15 години той бе изпълнителен директор на ОСК „Лукойл Нефтохим“.

През декември Бургас се сбогува с големия художник Иван Крачолов. Творецът завърши земния си път на 91 години.

Отново през декември, внезапно ни напусна уважавания несебърски юрист Паскал Паскалев, който си отиде от този свят едва на 72 години след кратко боледуване.

А в последните дни на годината почина майсторът на спорта по хандбал Трайко Лавдаков-Макито.