С 20 на сто повече туристи за ски чакаме у нас през тази зима в сравнение с предходната, категорични са от туристическия сектор. Интересът към родните ски курорти е основно от български и гръцки туристи, а през националните им ваканции се чакат гости от Турция, Северна Македония, Румъния и Великобритания, обясниха за "Труд" хотелиери от трите най-големи ски комплекса – Банско, Пампорово-Мечи Чал и Боровец.

За разлика от предходния сезон записванията за тази зима са започнали още през лятото. Места за Нова година в ски курортите почти няма, а първите резервации са дошли още през юли-август. Освен български туристи сред основните клиенти през тази зима се очертават гръцките гости.

Те също са направили резервации основно за почивните дни около Коледа и Нова година, обясниха от бранша.

Пакетите са с до 30 на сто по-скъпи

Откриването на ски сезона в Банско през тази година е планирано за 17 декември, в Пампорово и Боровец– за 18 декември. Именно тогава се очакват и първите чартърни полети от Великобритания.

Предимството на родните комплекси е доброто съотношение между цена и качество, категорични са от бизнеса. В Банско за поредна година ще се проведе и стар от състезанията за Световната купа по ски.

Пампорово разчита целогодишно на туристи, което позволява запазване на служителите и повишаване качеството на услугите.

Боровец пък традиционно е предпочитаната ски дестинация на софиянци, които освен през уикендите отскачат и за нощно каране по пистите. Ръст за зимни ваканции има както от страна на български туристи, така и на гръцки гости и почиващи от Великобритания. Завръщат се и фирмените купони, събития и парти фестивали, които пандемията от КОВИД-19 спря.

Въпреки големият интерес от страна на чуждите туристи към родните ски центрове и през тази зима над 60 на сто от гостите ще са от България, прогнозира служебният министър на туризма Илин Димитров преди дни.

Добрата новина е, че за първи път от години българските туристи лесно и бързо ще могат да стигат до Банско, след като се ремонтира второкласния път от Симитли към зимния център.

Неотложно е да се реши проблема с втория кабинков лифт в Банско, защото не може да се говори за екология и качествен туристически продукт, когато в планината се изкачват хиляди автомобили дневно, а туристите чакат на опашка за лифта по няколко часа, категорични са представителите на бизнеса.

Предстои обновяване и на шосето към Пампорово, като вече е подписан договор за ремонта на шосето. С което два от големите ни зимни курорти ще станат значително по-достъпни за основните си туристи.

Инфлацията обаче е причина цените на нощувките и услугите в зимните курорти да се увеличат между 10 и 30 на сто, въпреки разходите са нараснали значително повече. Пазарът обаче не е в състояние да поеме още по-високи цени, затова и от бизнеса ще работят на ръба на оцеляването.

Цените на пасовете - неясни

Цените на ски картите в Банско остават миналогодишни, въпреки рекордната инфлация. Концесионерите обаче си оставят вратичка, като стойността им е валидна до 10 декември, но след това може да бъде повишена. Сезонната лифт карта за възрастни се предлага на цена от 1500 лева, за студенти и ученици на възраст от 13 до 19 години и за пенсионери до 75 г. тя струва 1400 лева, за деца 7 до 12 години включително струва  800 лв., а за малчуганите до 7 години и пенсионерите над 76 години пасът за цял сезон е едва 100 лева.

Не могат да прогнозират разходите

Въпреки малкото оставащо време до старта на сезона обаче от курорта не са обявили цените на краткосрочните пасове.

Цените на картите за Пампорово също към момента не са ясни. До 30 ноември от курорта продаваха карти „селект“, като полудневната бе на цена от 35 лева, целодневната 45 лева, а двудневната – 86 лева.

Ски концесионерът на пистите в Боровец също още не е обявил пасовете за настоящия сезон. Притеснението на концесионерите е, че все още не е ясно докога ще продължат енергийните помощи за бизнеса. Липсва и сигурност какви ще са цените, заради което стопаните на пистите не могат да калкулират разходите си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук