Рекордна пратка с хероин от Иран за Пловдив бе заловена на ГКПП Капитан Андреево на 14 април 2019 г. Тогава във влязъл от турския пункт Капъкуле ТИР митничарите намериха 286.940 килограма дрога, оценена за 25 824 600 лв. В следствената килия по случая попаднаха иранец и турчин. Хасковският окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 37-годишния тираджия Сеидмохамадхас Рамазани и на 40-годишния Селман Йоздемир, пише "Марица".

Наркотикът бил скрит в машина за боядисване с оборудване

Тя се състояла от две части, поставени в дървени каси. Товарът бил документално оформени като колети от Иран до Пловдив. По-голямата дървена каса съдържала самата камера за боядисване. След демонтирането на метална ламарина в пода на машината имало много квадратни керамични плочи, залепени върху цялата долна вътрешна част към металната конструкция на камерата. Те били залепени и върху цялата горна вътрешна част към металната конструкция на машината. При демонтирането им в плочите имало общо 144 пакета с хероин.

След задържането на иранския тираджия била проведена акция на ГДБОП, в която антимафиотите арестували турския гражданин Йоздемир. Според запознати със случая той бил от т. нар. ескорт на стоката. Поддържал връзка с шофьора само по телефона, без да имали визуален контакт и да се познават.

Запознати със случая тогава допълниха, че е известен и трети съучастник на двамата. Той е Неджет Арслан. Считан е за подбудител и организатор на трафика, но не е арестуван, защото е в Иран. Впоследствие Арслан бе обявен за издирване с червен бюлетин на Интерпол. Според разследващите

той имал фирма в Пловдив и трябвало да получи голямото количество дрога.

Мъжът, който е с двойно гражданство - българско и турско, успял да се покрие. „Невинен съм. За първи път заставам пред съд“, заяви в залата на Темида Сеидмохамадхас. Селман пък не каза нищо.

След два месеца престой в следствената килия Йоздемир поиска да излезе оттам с по-лека мярка. Тогава той изтъкна довода, че имал постоянен адрес в Пловдив и иска да е под домашен арест. Апелативният съд в Пловдив обаче счете, че обвиняемият не е устойчиво пребиваващ на територията на България и не е трайно обвързан със страната ни.

„Ето защо декларираният адрес у нас по никакъв начин не го обвързва с въпросния имот. Т.е., липсват гаранции, че в случай на мярка, различна от най-тежката по НПК, Селман Йоздемир няма да напусне територията на страната ни и няма да се укрие", е отбелязано сред мотивите на апелативните магистрати, чието определение бе окончателно.

През септември следващата година Йоздемир обяви гладна стачка в килията си. Това стана след като другият задържаният ирански шофьор Сеидмохамадхас Рамазани бе пуснат от ареста под гаранция от 5000 лева. Според защитата на Селман с действията си прокуратурата  осуетила наказателното преследване срещу Размазани и последващото прилагане на наказателна репресия. Според защитата на Йоздемир, той бил провел няколко телефонни разговора с шофьора Сеидмохамадхас Рамазани. Не е участвал нито в натоварването, нито в изпращането на стоката.

„В момента правя гладна стачка, защото разбрах, че нямам никакви права. Имам какво да кажа. Без никаква вина в момента ме държат тук. Хората, които са виновни, в момента се разхождат по улицата“, написа до медиите Селман Йоздемир в края на септември след като седмица по-рано

Окръжният съд в Хасково отказа да измени мярката му за неотклонение от “задържане под стража“ в „гаранция“. Наложи се и прекъсване на заседанието, защото Селман колабира в залата и се наложи да бъде откаран в болница. Щом състоянието му се стабилизира, разглеждането на мярката за неотклонение продължи, а  магистратите не уважиха искането на защитата на Йоздемир и той остана в ареста.

По-малко от месец след това - през октомври 2020 г., Окръжна прокуратура-Хасково внесе в съда обвинителния акт. „Разследването установи, че камионът е тръгнал от Иран и крайната точка за доставка на превозваната стока с укрития в нея хероин е в Пловдив. По-точно фирмата на Неджет Арслан. Два дни преди камионът да пристигне у нас,

Арслан е напуснал пределите на България в посока Турция.

Тогава в България влязъл Йоздемир и отишъл в Пловдив. Ролята му била да посрещне превозваната в камиона стока, да извърши необходимите  фактически действия и обезпечи получаването на товара. Всичко това действително е било осъществено от Йоздемир. Чрез способите по НПК са установени множеството контакти и връзката между Арслан и Йоздемир относно превозването и получаването на товара в Пловдив.

На 14 април 2019 г. при извършената проверка на ГКПП Капитан Андреево е бил открит хероин с тегло 286,940 кг на обща стойност 25 824 600 лева. В този случай предметът на контрабандата е в особено големи размери и е особено тежък.

Неджет Арслан е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система, както и по каналите на Интерпол с Европейска заповед за арест, но до момента не е открит. Спрямо него са били отделени материали от делото, като издирването и разследването по тях продължават“, коментира тогава в интервю пред „Марица“ окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Магистратът допълни, че срещу иранеца Сеидмохамадхас Рамазани, шофирал камиона, не са събрани доказателства за съпричастност към извършеното престъпление и с постановление на наблюдаващия държавен обвинител наказателното производство срещу водача на камиона е прекратено. 

Малко по-късно Селман Йоздемир поиска отвод на прокурора по делото Антон Стоянов. Това стана през ноември 2020 г., когато бе проведено разпоредителното заседание в Окръжен съд-Хасково. Темида обаче остави без уважение тази претенция и прие, че не са налице основания за прекратяване или спиране на производството. Същото бе потвърдено и от Апелативен съд-Пловдив. Така процесът продължи по същество. 

Присъдата бе произнесена на 13 януари т.г.  Първоинстанционните магистрати признаха за виновен Селман Йоздемир. Темида му наложи наказание от 16 г. затвор при първоначален строг режим. Освен това 43-годишният мъж трябва да плати и глоба от 200 000 лева.

Мигрантската вълна от Близкия изток обърна посоката на каналите за синтетична дрога

Каналите за трафик на синтетична дрога - метамфетамин и амфетамин, се обръщат и сега все по-често се засичат пратки от Близкия изток към Западна Европа, а не както беше дълги години преди бежанските вълни от Сирия и други държави, коментираха източници на „Марица“ - дългогодишни полицаи.

„Преди каналите вървяха през България и Турция към Сирия. Сега все по-често се забелязва трафик в обратна посока“, споделиха наблюденията си наши източници. Те посочиха и съвсем скорошен пример. Става дума за 12 октомври, когато на пункта Капитан Андреево в турски ТИР на път за Германия бяха намерени 4.9 кг метамфетамин на кристали за 122 500 лв. За веществото първоначално арестуваният шофьор на камиона твърдял, че е лимонтузу, после взел да увърта, че не знае как са попаднали пакетите в килера на полуремаркето, където си държал храната.

Репортер на „Марица“ попита прокурор Павел Жеков за тенденцията каналите за синтетична дрога да се обръщат в обратна посока. „Много логичен въпрос“, коментира лаконично държавният обвинител и после допълни, че пазарът се определя от търсенето.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук