Днес почина съпругата на Мартин Филипов – Марто Дебелия. Марто Дебелия е съден за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция, извършени в условията на опасен рецидив. В момента той е в Бобовдолския затвор. 38-годишната съпруга на благоевградския сводник е починала на път за болницата, съобщава struma.bg. На младата жена й прилошало у дома и близките й веднага извикали линейка. За нещастие тя е издъхнала на път за болницата.

 Четете още: „Министърът на любовта“ Марто Дебелия зубри за изпит в затвора, „Мис Силикон“ му върза тенекия 


Информацията за сводническата дейност на Мартин Филипов - Дебелия започна да се разплита покрай показанията на няколко проститутки. Именно те разказали на полицаите за сутеньорската му мрежа. Момичетата се решили да се опълчат на Дебелия след скандал с него за пари. Те недоволствали, че иска да удържа все повече от заработеното от тях, научи БЛИЦ. По време на разследването са подслушвани както телефоните на сводника, така и на няколко полицейски служители, за които е имало съмнения, че са съпричастни към неговата дейност.  Четири момичета, които са карали да проституират, вече са дали показания и са разпитани пред съдия.

Четете още: Благоевградски ексченгета на очна ставка заради разминаване в показанията по делото срещу сутеньора Марто Дебелия 

Момичетата посочват, че са принуждавани да проституират със заплахи както към тях лично, така и към семействата им. Те са свидетелствали още, че това, което изкарвали, са делели 50/50 и не им е давана възможност да отказват клиенти. Всъщност именно жените са слабото звено на Марто Дебелия. При първото му задържане през 2008 г. далаверите му във Франция се разплитат покрай бившата му съпруга Мария, работела за него като мадам.
 
Четете още: Проститутка направи потресаващи разкрития за сводника Марто Дебелия и престъпния му бизнес (ВИДЕО) 

Благоевградчанинът Мартин Димитров – Марто Дебелия е изкарвал по 10 000 лв. от една проститутка на месец, а по 250 лв. плащал за полицейска закрила. Шокиращите подробности станаха известни на брифинг в благоевградската прокуратура. Едната от жените била принудена от Марто Дебелия да проституира, тъй като детето й било болно и тя взела назаем 600 лв. от него. Друга от жертвите му била с наркотична зависимост. Биел ги и ги заплашвал. Във връзка с разкритията бяха задържани и шефът на БОП - Благоевград Петър Кънев и кварталният полицай Стефан Филипов. Те са били обект на наблюдение от няколко месеца.  Благоевградският сводник и сутеньор Мартин Филипов – Марто Дебелия бе задържан заедно с една жена в хотел „Рио”, където бяха извършени обиски.

Това се случи на 1 юни през 2016 година. 

В края на 2011 година Мартин Филипов излезе от френски затвор, където престоя 3,5 години за склоняване към проституция на българки в Ница. Издадоха го момичетата и най-вече бившата му жена Марияна, която във Франция "дирижирала" бизнеса и пращала парите на мъжа си в Благоевград. Мартин Филипов е първият в страната, чието имущество бе конфискувано от  комисията "Кушлев". Това стана на през 2009 г. с влязла в сила присъда на благоевградските магистрати за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.