Над 250 вина ще участват в първото издание на виненото изложение Premiere Sommelier Market. Събитието ще се проведе на 8 май в „Гранд хотел София“. Сред най-забележителните участници е уникалната серия за познавачи Vineyards Selection.

Досега колекционерската напитка можеше да се опита само в отбран брой най-висок клас заведения. Трите червени вина с това име са произведени от микрорайоните Болярово, Тенево и Тополица. За засаждането на лозята са взети предвид всички особености на климата, почвите, наклона и дори ветровете.

За ориентир на конкретните лозови масиви от избата производител „Вила Ямбол“ е използван моряшкият маркер върху компаса „Розата на ветровете“. Днес от тези микрорайони са се родили уникални колекционерски вина с много дълъг живот и потенциал за отлежаване. Бутиковата партида от Болярово е чисто Каберне Совиньон, отлежало 18 месеца.

Виното от Тенево е купаж от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, което отлежава 16 месеца, а това от Тополица е Сира - отлежала 12 месеца. Любопитна подробност е, че селектираното грозде от лозовите масиви, се бере ръчно в малки касетки. Първият етап е открита ферментация в малки бъчви от български дъб, следва микровинификация и отлежаване в бъчви от френски дъб. Серията вече има отличия от международното винено състезание в Лос Анджелис, от френския Vinalies Internationales, както и от най-големия винен конкурс Mondial de Bruxelles.

Всяка бутилка е затворена с най-висок клас тапи от естествен корк на италиански производител, които са за напитки с много дълъг „живот“. Друг интересен факт за серията Vineyards Selection са етикетите – от избата са решили бутилките да останат с работните им етикети, защото искат да подчертаят автентичния характер на марката – само с информация, ценна за познавачите като брой бутилки, период на отлежаване, киселинност. Уникалната серия е с колекционерска стойност и много голям потенциал за отлежаване.