Островът Свети Тома е едно от най-красивите места по Българското Черноморие. Намира се на 36 км. южно от Бургас, северно от устието на река "Ропотамо", пише "Флагман".

На острова има множеството сиви водни змии, които се хранят с риба във водите около него. Легендата гласи, че Св. Марина, покровителка на змиите, прибирала от мрежите на рибарите в подземното си царство добрите, а онези, които хапели - ги наказвала да останат на самотния остров. Твърди се, че под острова има подводни пещери, в които пирати криели съкровища.

Има предание, че островът е всъщност изкуствено създадено мегалитно светилище, което е използвано от древен народ като култово място. През последните 20 години морето се отдръпва и постепенно островът, който е по-близо до брега, увеличава своята площ, като вече почти се е изравнил с о. Свети Петър край Созопол.

Диворастящите кактуси са засадени през 1933 г. от цар Борис III, който ги е пренесъл от ботаническата градина в Братислава. Плодовете им са с големина на синя слива и аромат на ягода. През пролетта островът се превръща в истинско птиче царство, когато е и масовият прелет по Виа Понтика. Тюленът- монах до средата на XX век е обитавал острова Делфините са честа гледка в морето. Няма нито един извор със сладка вода на скалистия остров. Това е причината той да е останал ненаселен. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук