Между 3,30 и 4,15 лева ни струва приготвянето на бурканче домашна лютеница през тази година по цените на едро на продуктите за изминалата седмица, публикувани от Държавната комисия по стоковите борси и тържища, пише “Труд”. При рецепта, която включва 10 кг червени чушки, 4 кг патладжан, 7 кг домати, чаена чаша олио, 3 супени лъжици сол, черен пипер, захар и кимион на вкус, от смес­та излизат около 12-15 малки бурканчета с размер около 300 милилитра.

Към момента по данни на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата цената на червения пипер на едро е 2,34 лева за килограм, тоест необходимото количество за рецептата ще ни струва 23,40 лв. Патладжанът към момента се търгува при цена от около 2 лева за килограм, тоест прибавяме още 8 лева към необходимите разходи.

Цената на килограм оранжерийни домати към момента е 2,42 на едро на борсите и пазарите в страната, показват данните на ДКСБТ. На дребно цената им е средно 3,18 лева за страната според данните в правителствения сайт foodprice.bg, но се предполага, че при закупуване на по-големи количества домакините ще се възползват от по-ниските цени, така че за нашата рецепта изчисляваме според по-ниската сума и прибавяме 16,94 лева.

Така дотук необходимата сума вече е 49,14 лева за цялото количество зеленчуци. Прибавяме разходите за сол, олио и захар и закръгляме сметката на 50 лева.

Така ако успеем да затворим 12 бурканчета от сместа цената на едно излиза 4,16 лева за брой. А ако сместа стигне за 15 броя буркани, тогава единичната цена за домашната зимнина е 3,30 лева за бурканче. През миналата година при приготвяне на лютеница по същата рецепта цената на бурканче от консервите е била между 2,80 лв. и 3,50 лева или средно с по около 50 стотинки по-евтино.

В сметката не влизат разходите за електричество или за дърва за казана на огъня. Нито пък сметката за буркани и капачки, ако нямате такива от предходна година. През тази година цените на стъклените буркани се нормализираха, след като през изминалата поскъпнаха значително заради използването при направата им на природен газ.

Цената на синьото гориво се повиши заради войната в Украйна, но през тази есен е значително по-ниска в сравнение с предходната. Затова и бурканите, подходящи за лютеница с обем от около 330 мл. в момента се търгуват средно за 1 лев, докато през миналата есен цената им стигаше дори до двойна, а бурканите се търгуваха срещу 1,50-2 лева за брой.

Така според необходимото количество можете да прибавите към нашата рецепта между 12 и 15 лева за буркани, ако не разполагате със свои от предходни сезони за направата на зимнина. Или ако още не сте приключили с миналогодишните консерви и те все още са заети.

Капачките подходящи за избраните от нас буркани са по средно 16 стотинки за брой, тоест за 12-15 буркана разходите ни се увеличават с между 1,92 и 2,40 лева за цялото количество от рецептата ни.

През следващите седмици се очаква цената на червения пипер да продължи да намалява, но пък тази на оранжерийните домати да поскъпва, така че вероятно сметките ще останат подобни и домашната лютеница едва ли ще поевтинее значително. Разбира се, ако разполагате с домашни продукти или можете да купите по-евтини от производител на едро, тогава и сумата, която ще трябва да платите за типичния българския деликатес ще бъде по-малка.

В магазина струва минимум 3,39 лева за 300 милилитра

Купешката е с нишесте

Ползват и пюрета от страни извън ЕС

В купешките лютеници влагат доматени и пиперкови пюрета от чужбина, най-често от страни извън ЕС.

Цените на домашната и купешката лютеница през тази година са почти изравнени, като разликите варират според марката и качеството. Най-евтината в магазин, която успяхме да открием, в момента струва 3,39 лева, но за бурканче от 300 милилитра. Тоест всъщност продукта е по-скъп от домашния. Има и значително по-скъпи. Повечето марки се предлагат на цени между 4 и 6 лева, а тези с етикет “био”, “домашна” и “едросмляна” стигат цени от по 10-11 лева за бурканче с големина средно 400 милилитра. За разлика от домашната лютеница обаче купешката най-често не е напълно натурална, а съдържа оцветители, консерванти, завишено количество захар. Както и задължителните поне за по-евтините варианти, картофено или царевично нишесте за сгъстяване.

В откритата от нас най-евтина вариация и доматеното, пиперковото пюре, които са закупени за направата на “българската” лютеница, са от държавния извън ЕС. Освен това в продукта има добавени вода, захар, рафинирано слънчогледово масло, модифицирано нишесте, йодирана сол и подправки.

Фестивал събра стотици в благоевградското село Логодаж

30 лева платиха за разядка на търг

Със средствата финансират участия на Логодажките баби

Неустоимият аромат на истинската бабина зимнина и къкрещите цяла нощ казани привлякоха любителите на здравословната храна в благоевградското село Логодаж.

Светлана Василева
Труд news, Благоевград

Фестивалът на лютеницата се превърна в традиция за пограничното благоевградско село Логодаж и за втора поредна година събра стотици почитатели на най-вкусната традиционна българска разядка. На кулинарния празник присъства и кметът на Благоевград Илко Стоянов. Той бе посрещнат от неповторимите логодажки баби, пазещи тайната в приготвянето на царицата на зимнината.

Секретарят на читалище “Иван Чаушки” Дафинка Бойчева връчи на кмета Стоянов оригиналната рецепта на логодажката лютеница, предавана от поколение на поколение.

Неустоимият аромат на истинската бабина зимнина, къкрещите цяла нощ казани привлякоха любителите на здравословната храна, решили да се опушат край огнището като опитат от домашно приготвената лютеница. На място бе омесен и опечен хляб по стара българска рецепта.

На фестивала на търг бяха продадени лимитирана серия лютеница “Детска”, “Ловджийска” и традиционна “Логодажка лютеница”. Бурканчетата отидоха при гости от София, Варна, Благоевград, а събраните средства ще бъдат дарени за участия на Логодажките баби по фестивали в страната. Най-високата цена, дадена за бурканче лютеница бе 30 лева. Така всеки, участвал в наддаването, си тръгна със спомен от този хубав празник, който се превърна в традиция за село Логодаж.
И докато кулинарите се трудеха и доброто настроение бе на всяка маса част от присъстващите извиха хора и показаха, че селото е живо и привлича все повече млади хора.

През изминалата седмица на едро

Кашкавалът струва 17,55 лева за килограм

Най-евтино е в област Благоевград - до 12,20 лева на борси и тържища

Кашкавалът и сиренето поскъпват на едро, но поевтиняват на дребно.

С 24 стотинки на килограм се е увеличила през изминалата седмица цената на едро на килограм кашкавал, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). “Витоша” вече се търгува на пазарите средно по 17,55 лева за килограм, докато на дребно цената поевтинява и е около 28 лева за килограм според данни на правителствения сайт foodprice.bg.

Най-евтино в страната млечният продукт може да бъде закупен в област Благоевград, където на едро се търгува при цени от 11,35 лв./кг до 12,20 лева за килограм. Същото количество на борсите в област София се предлага на цени между 17,80 лева и 23 лева.

Цената на кравето сирене на едро през изминалата седмица расте с 11 стотинки за килограм до 11,33 лева за килограм. На дребно същият продукт се търгува в страната средно срещу 22,11 лева или почти двойно по-скъпо, но тенденцията е за поевтиняване, показват данните на foodprice.bg.

Най-изгодно краве сирене на дребно можете да намерите в област Ямбол, където млечният продукт се търгува средно срещу 17,59 лева за килограм в магазинната мрежа. Най-ниските цена на едро пък са в област Добрич, в която кравето сирене на борсата струва между 5,81 лева за килограм и 6,49 лв./кг. според данните на ДКСБТ.

За 7 дни

Дини и пъпеши поевтиняват на борсите

Расте цената на повечето останали хранителни продукти

Дини и пъпеши поевтиняха през последната седмица.

Дините и пъпешите традиционно за сезона поевтиняват на борсите и тържищата в страната, показват данни на ДКСБТ за изминалата седмица. Килограм дини вече струва на едро 77 стотинки или със 7 стотинки по-малко спрямо преди седмица.

Цената на пъпешите намалява със 5 стотинки за килограм до 1,40 лв./кг.

Най-много през изминалата седмица поевтиняват зеленият и червеният пипер съответно с по 16 ст. и 17 стотинки за килограм до 1,77 лева и 2,34 лева.

Сред продуктите, които поевтиняват са още моркови, трайни колбаси и кисело мляко.

Повечето останали храни, чиято цена се следи и отчита от ДКСБТ, през последните дни на август поскъпват. Най-голямо е увеличението при оранжерийните краставици - с 47 стотинки за килограм до 3,09 лева за килограм на едро. Следват кашкавал “Витоша” (+24 ст./кг) до 17,55 лв./кг, праскови до 2,72 лв./кг (+17 ст./кг), замразено пиле до 6,52 лв./кг (+12 ст./кг).