Няма нищо лошо в това, че страним от досега с дръжките и парапетите в градския транспорт и на други публични места, които считаме за твърде замърсени и с облекчение сваляме ръкавиците, когато прекрачим прага към дома. Оказва се обаче, че мерките за безопасност не бива да се пренебрегват и вкъщи, пише tialoto.bg.
Проучване показва, че някои от най-замърсените и населени с бактерии предмети, с които ежедненво имаме досег, се намират именно в домовете ни. А най-интересното е, че това са все предмети, които са извън тоалетната – помещението, което по презумпция считаме за най-замърсената зона в дома ни. Хигиенизирането на домашното огнище би следвало да се разпростира далеч отвъд пределите на най-малкото помещение.

Проследявайки бактериалната замърсеност на всевъзможни предмети в домакинството, учени от университет в Аризона, САЩ, посочват 4-те най-замърсени предмета в дома ни.

НАСА препоръчва да имате в дома си някое от тези 18 растения, защото... 

Пазарските чанти за многократна употреба
98% от хората, ползващи текстилни чанти за пазар за многократна употреба, никога не ги перат. Освен това почти никой не отделя различните хранителни продукти в отделни опаковки и често поставяме храни в директен досег с тези чанти. Така не е никак изненадващо, че учените установяват разнообразие от бактерии по вътрешната повърхност на подобни торби, които лесно може да замърсят храната ни.

Приборите за течен сапун
Помпичките за течен сапун са приборите, които докосваме в случаите, когато ръцете ни са най-мръсни – точно преди да се измием. Така по повърхността им остават най-разнообразни замърсявания, включително бактерии. Топлината и влажността в банята или кухнята позволяват те да се разпространяват върху все по-голяма повърхност, а към колониите им добавяме нови и нови видове при всяко докосване с ръка. Измивайте редовно помпичките за течен сапун в дома си.

5 признака, че имате спешна нужда от детоксикация

Кафемашината
Измиването на каничката или фитлрите на кафемашината, за съжаление, не гарантират, че ще пием чисто кафе, дори то наистина да е без мляко. Протежението на маркучите и тръбичките в кафемашината е скрит резервоар за развитие на микроорганизми, предлагащ прекрасни условия за благоденствието им. По данните на проучването поне 50% от кафемашините, които не се почистват и профилактират редовно, са дом на различни бактерии, плесени и гъбички.

Хавлията за баня
Около 20% от тестваните от американските учени хавлии са приютявали опасни и резистентни към антибиотици стафилококови бактерии, които може да предизвикат редица кожни проблеми. Причина за това е фактът, че оставени мокри в топлата и влажна баня, хавлиите предлагат изключително гостоприемна среда за заселване на такива микроорганизми.

Учени от Станфорд обявиха, че са успели да преборят неизлечим метастазен рак!

Ценaта на чистотата в случая е висока – специалистите препоръчват хавлиите да се перат след най-много 3 ползвания и да се оставят да съхнат самостоятелно, без досег с други кърпи или повърхности.

Учените обясняват установените резултати с факта, че често подценяваме почистването на посочените предмети от домакинството и те силно се замърсяват с времето. Затова, наред със стандартните процедури, хигиенизирането на дома трябва да включва и редовно почистване на тези предмети за гарантиране на максимална чистота.