Ликовете на възрожденци и революционери красят портата на учителя Ангел Ташков в Паталеница. Като истински будител по душа той е превърнал входа на дома си в постоянна експозиция. Портретите в нея е рисувал сам, с професионална прецизност.

Една от по-новите творби е изображение на Иван Чунчев – учител, адвокат, първия кмет на Пазарджик след Освобождението, роден в Паталеница през 1844 година. Редом с него са Райна Княгиня, Левски, Ботев, Бенковски, Раковски, Паисий, Хаджи Димитър, пише "Трафик".

Родолюбецът е един от малкото начални учители в Пазарджишко, вече пенсионер. Дълги години е водал школата по иконопис в ОУ „Константин Величков“ в родното си село, където е минал почти целият му трудов път. И досега води редовни занимания по рисуване с децата, без да търси материална отплата.

Ташков е известен в селото като енциклопедична личност. Увлича се от история, археология. С гордост носи прозвището Паталенския Индиана Джоунс. Сам възстановява старинни предмети, които после стават част от училищната музейна експозиция. Той и колежката му Димка Божкова преди 11 години били инициаторите за създаване на сбирката и подреждането й в специален кът. Оттогава учителят не е спирал да търси нови експонати, с които да я допълва, разказва за него директорът на школото Никола Колев.