Всяка годишнина е повод за вълнение и равносметки за успехите и предизвикателствата през изминалите 12 месеца. А когато става дума за нещо толкова значимо като първата година от старта на 5G ULTRA, данните са особено интересни.

Най-активният 5G потребител през октомври например е използвал трафик колкото за 403-часов стрийминг на видео в 4K резолюция. Данните през 5G ULTRA могат да се сравнят и със свалянето на около 565 филма с HD резолюция.

Данните на А1 показват, че най-активните потребители са били в София. Столицата е начело с 54% от общия генериран 5G трафик, следват Варна с 9%, и Пловдив с 8%. Топ шест се допълва от Бургас с 5%, следван от Стара Загора и Велико Търново, които са генерирали по 3% от 5G трафика на A1.

Само за няколко месеца – от април 2021 г., когато беше търговският старт на 5G у нас, трафикът в най-бързата мрежа 5G ULTRA е нараснал със 771%, а броят на активните абонати се е увеличил близо пет пъти.

На глобално ниво данни на statista.com показват, че 54,8% от интернет трафика през октомври идва от мобилни устройства. Тази тенденция е валидна и у нас, което не е изненадващо, предвид че мрежата от пето поколение дава възможности за много по-бърз интернет през телефона, отколкото у дома. От А1 посочват, че 5G ULTRA отчита средна скорост на сваляне на ниво мрежа около 3,5 пъти по-висока спрямо средната скорост при 4G, a потребителите могат да се възползват от 5G мрежата на телекома в над 75 града и курорта в страната.

Най-бързата 5G мрежа у нас

Освен чрез засиления интерес от страна на потребителите, 5G ULTRA получи признание за най-бързата 5G мрежа в страната и от водещата компания за измерване и анализ на фиксирани и мобилни мрежи – Ookla®. То е на базата на проведени над 22 000 теста у нас, а 5G ULTRA е показала над 250 Mbps по-бърза медианната скорост спрямо останалите 5G мрежи в България. Бързината на 5G ULTRA бе потвърдена и през октомври от независимо проучване на асоциация „Активни потребители“.

Още от самото начало на въвеждането на технологията, А1 залага на качеството и надеждността и използва спектър в обхват 3,6 GHz, без да споделя ресурса с вече съществуващата си 4G мрежа. Това е различен подход от този на останалите телекоми в страната, които залагат предимно на 5G DSS решения. Там ресурсът се споделя между 4G и 5G и съответно скоростите и на двете мрежи са по-ниски отколкото за всяка една технология поотделно.