Въведените по-строги мерки не са изненадващи, биха могли да бъдат и по-тежки. Това заяви пред БНТ транспортният министър Росен Желязков.

И подчерта, че мерките по препоръките на щаба се осъществяват съобразно ситуацията, по-строги стават, когато заболелите надхвърлят 100.

"Следим много внимателно ситуацията в другите страни, готвим се както с национални мерки, така и с общоевропейски", каза министър Желязков.

"Днешните мерки не са мерките, които се взимат за Банско, не поставяме отделните областни градове под карантина", посочи той. 

Желязков поясни, че се установява контрол за целта на пътуването с документ за местоработата - уверение от работодателя, служебен документ. На създадените КПП-та ще се установява причината за пътуването.

"На този фон, на фона на извънредното положение ще се спре безцелното пътуване, примерно през уикенда, или ще намали пътуванията с организирания пътнически автобусен превоз. Но целта е да не се преустановява нормалното функциониране на трудовия процесм нормалното функциониране на работния процес, както и пътувания, свързани с лечение", каза още той. 

Министър Желязков коментира и въпроса за връщането в страната на българите от чужбина. "Ние сме готови да окажем съдействие на всички наши сънародници, които са зад граница и имат желание да се завърнат в родината", каза още той. 

Транспортният министър увери, че този проблем разглеждат комплексно с проблема за напускане на страната ни от чужди граждани.