Има леко увеличение на мигрантския поток от гръцката граница със средно стотина души на ден. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов пред журналисти в Народното събрание, предаде "Фокус".

"Слава Богу, за момента имаме леко увеличение от гръцката граница. Общо взето, преди няколко дни нашият министър проведе един конферентен разговор с гръцкия министър на вътрешните работи. Уточниха се някои параметри за общи взаимодействия. В нашата страна всичко е спокойно. В Гърция има проблеми на остров Лесбос. Надявам се със силите, които допълнително сме ангажирали, ще се справим", заяви още Балабанов.

На въпрос какво показват разчетите, той уточни, че засега никой не минава и това се дължи на взаимодействието с турската и гръцката гранични полиции. "Ние ги прихващаме още на тяхна територия, както и с гърците и те отново си ги взимат обратно", допълни още заместник-министърът.

Той посочи, че увеличенията са със стотина души на ден."Допреди няколко месеца нямахме такова, но сега се вижда едно леко раздвижване", обясни още заместник-министърът. Балабанов обясни, че когато нашите термокамери прихванат мигранти на км от нашата граница, страната ни взаимодейства с гърците и те си ги прибират. "Това е връщането. Не ги хващаме на наша територия, да сме по-ясни", допълни още той.

Попитан дали има големи групи от мигранти в северната част на Гърция и те искат да се насочат към България и оттам към Западна Европа, заместник-министърът уточни, че такива данни няма.

"Преди няколко месеца вие знаете, че разни сили ги бяха настроили, "Пътя на бъдещето", "Пътя на светлината". Имаше такова напрежение в мигрантските лагери в Гърция, но слава Богу сега всичко е нормално", уточни още заместник-министърът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!