От днес тече едномесечният срок за подаване на наддавателни предложения за къщата музей на Пейо Яворов в София. Задълженията на имота са от порядъка на 600-700 хил. лв., а началната цена е над 1 628 000 лв. Законът не дава право на държавата или общината да изкупят имота приоритетно, но те както и всички останали лица, могат да влязат в преговори със собственика на имота, който е длъжник по делото и ако кредиторите бъдат удовлетворени, публичната продан ще бъде прекратена. Това обясни пред Дарик Валентин Василев, който е помощник частен съдебен изпълнител.

В рамките  на този срок клиентите могат да огледат имоти и да прегледат книжата, които са в кантората и в сградата на Районния съд. Ако има подадени предложения, на 16 ноември ще стане ясно кой ще бъде обявен за купувач на имота, каза Василев. Той допълни, че ако има такъв, той ще има двуседмичен срок от обявяването за купувач да внесе цялата сума на предложената цена по банкова сметка. По закон не се дава приоритет на никого освен на този, който предложи най-висока цена, подчерта Василев.

По думите му това е достатъчно дълъг срок институциите да вземат своето решение. „Разбира се, длъжникът разполага с възможности да спре продажбата, така че публичната продан може да се случи, може и да не се случи, тя е само една правна възможност, но взискателят да бъде удовлетворен”, каза още Василев.