Варненският окръжен съд произнесе тежки присъди за петимата мъже, участвали в организирана престъпна група, която от 2002 до януари 2005 година склонявала жени от различни краища на страната към проституция и организирала трафика им в Полша, където жертвите били принуждавани да проституират.
Съдът призна вината на лидера на групата - 48 годишния Ружди С.Х. за склоняването към проституция на 8 жени, за трафика на 5 от тях в Полша и за отвличането на едно от момичетата. За всяко едно от престъпленията извършени в различни периоди от време и в съучастие с 4-та от престъпната група той получи различни наказания, но съдът определи Ружди да изтърпи най-тежкото от тях 10 години "лишаване от свобода" и глоба от 10 000 лв. Ружди е осъден да заплати на едно от пострадалите момичета 50 000 лв обещетение за причинените неимуществени вреди и 2000 лв държавна такса. Нещо повече. С отделно определение ВОС измени мярката му за неотклонение от "подписка" в "задържане под стража". Ружди не се яви в съдебната зала, за да чуе присъдата си и съдът предприе всички необходими действия за да бъде задържан. Според ВОС Ружди Х. е агресивен, с изключително висока степен на обществена опасност, неколкократно е променял самоличността си и е използвал чужди документи за самоличност.
Втората ефективна присъда получи синът му Дениз. Макар и непълнолетен в периода на извършване на престъпленията, ВОС призна вината му за склоняването към проституция на 5 от момичетата и за трафика им в Полша, осъществен в различни периоди от 2003 до юни 2004 година. На основание чл.23 от НК съдът определи Дениз да изтърпи най-тежкото от наложените наказания - в размер на 3 години "лишаване от свобода".
С ефективна присъда в размер на 5 години затвор е и доведеният син на Ружди - Галин С. За всяка една от трите жени, склонявани от него да проституират от 2002 до 2004 година и за трафика им в Полша той получи различни наказания, но съдът определи Галин да изтърпи най-тежкото - 5 години "лишаване от свобода" и глоба в размер на 5000 лв. Галин и Дениз бяха задържани в съдебната зала, след като ВОС измени мерките им за неотклонение от "подписка" в "задържане под стража".
Племенникът на Ружди - Чакър С. получи условна присъда - 2 години "лишаване от свобода", отложени с 5 години изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лв. Това наказание е заради склоняването към проституция на една от жените и за трафика и в Полша, където жертвата отново била принуждавана да проституира.
Петият от групата, който е съсед на престъпния бос - Демир А. е също с условна присъда - 3 години "лишаване от свобода", отложена с 5 години изпитателен срок и 3 000 лв глоба. Съдът призна вината му за склоняването към развратни действия и за трафика на 2 от пострадалите жени осъществен през есента на 2003 година.
Жертвите на групата са били от Варна, Ямбол, от Добричко, Бургаско и от Плевенско. Повечето от тях са били принуждавани да проституират със сила, бой и заплахи. Момичетата са били шантажирани, въвеждани в заблуждение и принуждавани да проституират на различни места на територията на Полша - по магистрали и на паркинги. Някои от тях са успели да избягат. Една от жертвите свидетелства в съдебната зала, че е заплашвана от подсъдимите. Съдът предприе всички необходими действия за нейната защита.
Петимата подсъдими ще заплатят по 318 лв за разноските по делото. Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд. /БЛИЦ