Тристайните панелки в Бургас стигнаха цени от 90 000 евро, даже и отгоре, зависи дали блокът е саниран или не. В комплексите предлагащите имоти се движат приблизително около тази цена. Въпреки очакванията за успокояване на пазара и тръгване на цените надолу, засега това не е факт. Причината е, че няма предлагане, а търсенето остава голямо, коментираха бургаски брокери, съобщава "Труд".

Предложения за тристайно панелно жилище под 80 000 евро има в момента само за "Меден рудник". Справка показва, че предложенията за най-бързо развиващия се "Славейков" например, за тристайни са само осем, като започват от 95 000 евро и стигат до 155 400 евро за 80 квадрата, супер лукс обзаведен с висок клас мебели и готов за нанасяне.

Цените при двустайните също са непроменени, даже летят нагоре. Двустайни след тотален луксозен ремонт гонят вече сто хиляди евро.  
Предпочитаните от купувачите комплекси са "Братя Миладинови", "Славейков", "Зорница" и "Изгрев".  

В центъра, старата тухла, примерно четиристаен  апартамент вече гони 140 000 евро.
Купувачите са основно млади хора, с кредити, и търсещи жилища за инвестици. Има бургазлии, има и от околните по- малки градове - Ямбол, Сливен , Елхово. Кандидати за жилище в Бургас има и от по големи градове но те търсят по луксозни имоти.

Забелязва се известно изчакване на пазара, смятат брокерите. Купувачите, които нямат спешна нужда са склонни да си дадат време и се надяват на промяна в цените. Освен това, вероятно има притеснение от вдигане на лихвите по кредитите, както и от инфлацията, поради която животът става все по- скъп.
Продавачи, които не са притиснати финансово пък, не обявяват излишните си имоти, защото са сигурни, че цените ще станат още по- високи. 

Причина за липсата на предложения е и тази, че наемите в Бургас скочиха рязко, така че собствениците предпочитат да отдават под наем, вместо да продават. 

Ако преди няколко години, цената на двустайна квартира в широк център /без да е в близост до морето/, бе едва 300 лева, сега е 550- 800 лева., има обяви и за по 500- 600 евро за 55- 75 квадрата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук