Семейство изгуби африканска дива котка от вида сервал. Нелегално е да се гледа в домашни условия екзотичното животно. В постове за изчезването на котката веднъж тя е наречена сервал, веднъж савана. Последната може да се отглежда като домашен любимец.

Става ясно, че случаят е от Лозенец, Бургас. 

Природозащитникът Явор Гечев обясни, че саваната е смеска между сервал и домашна котка и може да бъде домашен любимец.

„Сервалът обаче си е дива котка, която е опасна и не е редно да се отглежда у дома. Ако се докаже, че е сервал, държавата трябва да отнеме животното и да го настани в зоопарк или спасителен център. През годините сме имали такива случаи на отнемане от частни собственици на диви котки – лъвове и тигри. После са били настанявани в центрове в чужбина“, каза Гечев.

Той поясни, че има обяви за сервали и оцелоти, които са от един и същи собственик.

Освен това за сервали може да се издаде документация за савана, което да улесни регистрацията и отглеждането на дивото животно.

Що се касае изчезналата котка трябва да се провери дали е сервал, а в краен случай и да се направи ДНК тест, смята природозащитникът. 

Министърът на околната среда и водите Илиян Попов в интернет заяви, че министерството започва проверка.

Ние изпратихме и запитване към ведомството каква точно е проверката и какви резултати е дала.

Вече са изтрити постовете за изчезване на животното и не става ясно дали то е намерено, защото собствениците категорично отказаха да дадат коментари пред нас. В социалните си мрежи не са известили дали котката вече е при тях.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук