Морската вода край Балчик и Каварна е чиста. Това сочат заключенията на експертите от РИОСВ и Басейнова дирекция, след подаден сигнал за мъртва риба в района.

Рибарите са убедени, че няма замърсяване във водите и твърдят, че уловът тази година е по-добър, съобщава БНТ.

Виктор Лучиянов се занимава с риболов от десетилетия. Казва, че е нормално по това време на годината край брега да се появи мъртва риба. “По Северното Черноморие излизат така наречените студени течения, които изнасят част от сероводорода от долните части и дребните дънни риби не умират, а изпадат в зашеметяване.

Ако това съвпадне с вълна, която идва от морето към брега, тази риба се изхвърля на брега", заяви Виктор Лучиянов, хотелиер и риболовец.
Според рибарите тази година явлението е в по-малък мащаб от обикновено.

“Това е нещо съвсем обичайно и не е никак опасно за никого. Като риболовец мога да ви кажа, че тази година ще има особено силен урожай през есента.

Очакваме да има много лефер, чернокоп, сафридът е вече тук и то в доволни количества. Ако водата е замърсена не може да има толкова много риба в морето", заяви Виктор Лучиянов.След сигнала за мъртва риба експерти от екоинспекцията и Басейновата дирекция във Варна са взели проби от водата. “Последното ни пробонабиране беше този понеделник, резултатите днес излязоха и по нито един от заявените и изследвани показатели не се констатира превишение.

Става въпрос за малки рибки, които са най-чувствителни на промяна в средата на живот, и според нас, гледайки анализите, в случая се касае, за да не кажа типичен процес, но естествен процес при рязка смяна на условия", каза Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район“.

Тази информация потвърди и екоминистърът Юлиян Попов, като се позова на данните, подготвени от наши експерти. "Рибата не е безсмъртна, много често се случват локални стресове, и край Одеса имаше, вероятно заради планктон", заяви Юлиян Попов, министър на околната среда и водите.

Според разработените модели евентуалните замърсявания няма да достигнат до българското крайбрежие, каза още министър Попов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук