Варненският залив и голяма част от морето край Варна почерняват с всеки изминал ден.

От дни социалната мрежа се наводни със снимки и видеа на варненци, които виждат с просто око как огромна част от водите на Черно море е с черен цвят дори от терасите си.

Смята се, че замърсяването идва от Варненското езеро, което се влива в него.
 


Причината, че от месеци всички отпадни води от фекалната канализация на варненския кв. "Аспарухово" се изливат във Варненското езеро заради авария с подводния тръбопровод, който свързва квартала с пречиствателната станция в с. Тополи.

Собственик на тръбопровода е община Варна, а негов оператор - местното ВиК дружество.
Засега не е ясно колко дълго продължава изливането на водите и откога е проблемът, но той се вижда вече с просто око.

Видео от днес показва, че тонове измряла риба е изплувала на брега на езерото.

Смята се, че тъмното оцветяване е от едноклетъчни организми, чието бурно развитие е индикатор за органично замърсяване на водите. Тоест, причина за това са фекалиите.

Очевидци твърдят, че замърсяването вече е толкова голямо, че тръгва от Варненския залив към Галата, на юг покрай плажовете докъм местностите Паша дере и Родни Балкани.

Окръжната прокуратура във Варна е започнала проверка по случая.

От община Варна официално съобщиха, че е започнал ремонт на дефектиралата част на тръбопровода, пише местният сайт maritime.bg.

Утре ще се премине към изваждане на част от тръбопровода, като се работи съвместно с ИА "Морска администрация".

Според учени от Института по океанология обаче е възможно причината за оцветяването на морето да е цъфтенето на два различни вида фитоплактони при водораслите.