НАП продава 900 броя тежки боеприпаси за старите артилерийски установки П3 3А М-46 РЕМО. Необичайният търг влиза в категория „движими вещи“, а за начална цена е обявена колосалната сума от 1.9 млн. лв.

Огледите на стоката започват на 26 ноември между 9 и 17 часа след предварителна уговорка. Самият търг ще се проведе на 3 декември.
900-те броя снаряди са 130-милиметрови, използват се в зенитната подвижна артилерийска установка M-46, произвеждана от Съветския съюз в период 1951-1971 г. – в разгара на Студената война.

Оръжието е разработено по модела на военноморското оръдие М-36.

Установките са влезли в употреба във Виетнамската война, 6-дневната война, войната между Иран и Ирак, Югославската война, Сирийската гражданска война и най-скоро – в Йеменския конфликт.

Как снарядите са попаднали под контрола на НАП и какъв е техният произход е трудно да се отговори. Тежките боеприпаси обаче изглежда са в бойна готовност, видно от снимките, публикувани от агенцията, тъй като са прилежно складирани поотделно в сандъци и изглеждат запазени, уточнява Флагман.бг.Всеки един от тях тежи средно по 60 кг с гилзата или 33 кг само снаряда. Това значи, че потенциалният купувач трябва да е подготвен да пренесе 53 тона опасен товар до финалната му дестинация.