Столичният квартал „Люлин“ бие Мадрид по цени на имотите. Панелките в части на българския комплекс са двойно по-скъпи от жилищата в испанската столица, показа проучване на „Телеграф“.

Сред попаденията е тристаен от 65 квадрата в Мадрид за 55 000 евро. За сравнение в най-големия софийски квартал апартаменти със същата площ няма под 110 000 евро. Някои имоти у нас наистина са с нереално надути цени, признаха брокери от столицата.

Метро

Сред най-скъпите жилища в София са тези до метрото, разказаха още агентите. В „Люлин“ например само защото са близо до подземната железница, имотите в някои блокове надхвърлят стойностите от Западна Европа. Сред българските оферти е 55 квадрата жилище в „Люлин“ 6 за 89 900 евро, докато в Мадрид за 80 500 евро може да се купи апартамент от 68 квадрата. Малко по-скъпо вървят имотите в Барселона, където за 135 000 евро ще станете собственик на жилище от 89 квадрата. В центъра на София имот с един квадрат по-малък излиза същата сума.

Достоен конкурент по скъпотия е софийският квартал „Свобода“, който е близо до реновирания Северен парк. Може би заради местоположението районът държи високи цени, коментира Теодора Велинова, която живее в квартала. Там жилище от 62 квадрата, което е наложително да се ремонтира основно, струва 105 000 евро. Брокери допълниха, че още по-скъпи са станали жилищата в съседния жк „Връбница-2“, където тристаен не може да се намери под 120 000 евро, и то в лошо състояние. Една от причините е новото строителство, като в много от новопостроените кооперации вече няма никакви имоти за продажба, всичко е изкупено, допълниха брокери. По думите им и в този район близостта до метрото е една от причините за завишените цени.

Евтино

Сред най-приемливите цени от популярните европейски градове се оказва Атина, където може да се намери 71 квадрата ново жилище само за 56 000 евро. Цената на квадрат е 789 евро. За сравнение подобна средна цена за квадратен метър е в столичния квартал „Христо Ботев“. Там средно квадратът за имот е 679 евро. По-скъпи отколкото в Атина са жилищата в селата около София, като сред най-тузарските е Кокаляне, където стойността средно на имот е над 1400 евро. Брокери уточниха, че високите цени не се отнасят за абсолютно целия имотен пазар.

Конкуренция

Най-голяма конкуренция на цените на имотите в Испания и Гърция са централните части на София. Средната стойност на квадрат на жилищата около Докторския паметник в момента е малко над 3500 евро, сочи справка в имотните агенции. Най-скъпо се продават тристайните, които удрят 3800 евро на квадрат. Следват районите „Изгрев“ и „Изток“, където средно квадратът минава 2500 евро и гони 3000 евро. В „Малинова долина“ и „Камбаните“ също цените тръгват от 2000 евро за квадрат и нагоре. Според последните международни данни, обединени от различни имотни агенции, София и Варна са в средата на таблицата по скъпотия на имотите. След нашата столица се нареждат Валенсия и Аликанте в Испания, Атина в Гърция, Палермо в Италия, както и много други градове в Португалия, Полша, Румъния и други. Средната цена на жилищата в София е 2892,42 евро на квадрат според numbeo.com. За сравнение във Валенсия например стойността е 2857,13 евро.

Гаражите удариха 50 бона

Цените на гаражите в София удариха 50 бона в евро, показа справка на „Телеграф“. За точно 50 000 евро в момента се предлага затворено паркомясто в квартал „Триъгълника“ в новострояща се сграда директно от инвеститора. Според брокери тази цена ще се повиши значително, ако някой го купи и след това реши да го препродаде. В центъра двоен подземен гараж от близо 60 квадрата се продава за 49 000 евро. Наполовина по-малките гаражи в квартали като „Надежда“ и „Гевгелийски“ могат да се купят за 25 000 - 35 000 евро.

Търсят собственик за 1 500 000 евро в Мелник

Хотел в Мелник за 1 500 000 евро търси нов собственик, сочи проверка на „Телеграф“ в имотните агенции. Обявата е за сграда с архитектура, типична за региона, изтъкнаха брокери. Обектът е посещаван от туристи през цялата година, допълниха агентите. Хотелът разполага с 20 двойни и 14 тройни стаи, както и 4 апартамента, с общо около 105 легла, салон за кафе, кухня, приемна за гости, финландска сауна, ароматна парна баня, летен бар, собствен паркинг. В ресторанта има 150 места вътре в залата и допълнително в градината. За любителите на спорта в просторния двор с площ от 2943 кв. м има възможност за футбол на малки вратички, волейбол, баскетбол и плуване в открития басейн с полуолимпийски размери. Ценителите на хубавото вино оценяват високо собствената колекция от селектирани еликсири в уникалната изба, ръчно издълбана в скалите, допълниха брокерите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук