Свидетелствата, които разкриват дейността на Г. М. Димитров след Втората световна война, ще бъдат пренесени от Съединените щати в България и се даряват от дъщеря му - Анастасия Мозер. Споразумението за безвъзмездното дарение беше подписано преди Международния ден на архивите.
 
Няколко кадъра са единствените, на които днес можем да видим д-р Г.М. Димитров. Правени са във Вашингтон, където през 48-ма година организира българските емигранти в антикомунистически комитет. Именно от този период са документите, които дъщеря му Анастасия Мозер ще дари на Държавните архиви. За едни баща й е "английски агент", а за други - "борец за демокрация".
 
„Баща ми дразни със своя живот, със своето дело, с това, че е работил през цялото време в емиграция за разобличаване на комунизма и беше прав. Неговият живот е отворена книга и който иска да я прочете обективно, може да го направи“, каза Анастасия Мозер, дъщеря на д-р Г.М. Димитров, почетен председател на "Обединени земеделци", пред БНТ.
 
Според оценката на архивистите - най-рано след 2 години. До края на тази, документите ще бъдат пренесени от Вашингтон на "Московска" №5, а след това предстои обработката им.
 
„Това е преди всичко емигрантски архив, но и негова кореспонденция с лидерите на източноевропейската емиграция в годините след Втората световна война. Това е едно от редките ни постъпления, не всяка година се случва да имаме такова постъпление“, обясни доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".
 
С пристигането на документите, ще започне и работата по издаването им в два тома.