500 лева е глобата за констатирани опасни неизправности по автомобили, които се движат по българските пътища. Това напомнят от Областна дирекция на МВР – Велико Търново.

От полицията уточняват и, че до 14 декември ще правят активни проверки за безопасно шофиране през зимата. Те ще следят за техническата изправност на колите и на осветителните им системи.

Внимание, шофьори: КАТ с ново 20 в акция „Зима“, погват за...

Основното, което шофьорите трябва да направят, е да проверят спирачните си системи; да поддържат чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите си; да имат специално оборудване /предупредителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка/.

"Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на проблема. При шофиране на техническо неизправно ППС глобата е 50 лева, при значителна неизправност – 200 лева, при опасна неизправност – 500 лева“, припомнят още от полицията.

Важно: Въвеждат 6 нови пътни знака, вижте ги СНИМКИ

20 лева плащат водачите, които нямат някой елемент от специалното оборудване. 10 лева е глобата за колоездачи, хора с тротинетки и каруци, които се движат по тъмно без светлоотразителна жилетка. Между 20 и 50 лева са санкциите за неправилно пресичане, а шофьорите, които отнемат предимство на пешеходци плащат по 100 лева и се разделят с 10 контролни точки.

Гумите на автомобилите трябва да са дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм. Глобата за нарушение е 50 лева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук