Ромски семейства обитават сградата в Букурещ, която е била кантора и дом на нашите големи дарители – Евлоги и Христо Георгиеви. Условията са крайно мизерни и не всеки би се съгласил да живее в тази опасна постройка.
 
В днешно време кметството в румънската столица притежава 63 % от сградата, а останалите 37 на сто са частна собственост, пише „Монитор“.
 
Нищо не е останало от първоначалния блясък на двуетажната къща на братя Георгиеви на улица „Мошилор“ 74. Построена е през 1867 г. от Христо, който се грижи за търговските дела в Букурещ, докато брат му Евлоги управлява кантората в Галац.
 
За времето си сградата, която сега е исторически паметник на културата, е била истински архитектурен бисер. Има формата на латинската буква L, като в главната част откъм улицата се разполагат служебните помещения, а в останалата - жилищните.
 
Фасадата е в стил еклектик с изящни декоративни елементи над прозорците и балкона. След смъртта на Христо през 1872 г. Евлоги се премества в Букурещ и поема търговските дела. В къщата живее и вуйната на братята - Елисавета Пулиева, която се грижи за домакинството.
 
В завещанието си Евлоги посочва Пулиева като наследник на богатия дом на улица „Мошилор“. Вероятно след нейната смърт наследниците й са продали къщата на румънци.
 
По всичко изглежда, че следващите стопани не са полагали грижи да поддържат тази красива и просторна сграда. Някои от декоративните елементи над прозорците отдавна са паднали, фасадата е в отчайващо състояние, балконът почти се е срутил и е подпрян с дървени подпори.
 
Преди две-три години на първия етаж откъм улицата работеше тапицерско ателие, но и то е затворило, вероятно защото сградата е опасна за обитаване.
 
„Имахме инициатива с общината в Карлово, където са родени братята Евлоги и Христо Георгиеви, тази сграда да се превърне в Културен център на българо-румънското приятелство чрез съвместен проект. Разговаряли сме с предишния кмет на Букурещ Сорин Опреску, който се съгласи на среща с български представители да се обсъди подобна идея.
 
После той беше сменен и на практика нямаме напредък по въпроса“, каза почетният председател на Демократичния съюз на българите в Букурещ Лука Велчов.
 
Той обясни, че е разговарял и с настоящия кмет Габриела Фиря, която също не е отказала да обсъди с български представители сградата да стане културен център.