17-годишният ром, който през лятото на м.г. разгневи хиляди с арогантното си поведение в пълния автобус Б12 от градския транспорт на Бургас, получи възможно най-тежкото наказание по закон – 3 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване да се отложи за срок от 3 години. Това пише "Флагман".

Това е сравнително висока присъда за подобно деяние, защото обикновено подсъдимите се разминават с глоба, коментират юристи.

Районният съд в Бургас го призна за виновен по обвинението, че е обиждал грубо всички пътуващи.


Той изричал думи като: „Ще ви е*а вашата гяюрска мама“, „К`во ще правят полицаите? От никой не ме е страх! Очаква се голяма война! Разбрахте ли?“, както и „200 години турците ви е*аха, сега ние ще ви еб*м! До тук бяхте! Ний ще ви мачкаме вече!“.

Припомняме, че действията на тийнейджъра, известен с прозвището Гонзо, станаха публично известни, след като самият той си разпространи клипа от гаврата във фейсбук.

Първоначално Гонзо щеше да се размине съвсем леко, но за негово нещастие делото се падна на съдия Георги Грънчев от РС Бургас, който прояви смелост, върна обвинителния акт на прокуратурата и препоръча да се образува по друг, по-тежък член, защото става въпрос за грубо потъпкване на моралните принципи и устои на държавността.

Наказателният процес сега е разглеждан от друг магистрат от РС Бургас с твърда позиция - Николай Гемеджиев, който не приема подготвеното споразумение между прокуратурата и обвиняемия, според което Гонзо щеше да получи порицание за деянието си чрез залепване на съдебното решение на входа на училището му – ПГСИ „Пеньо Пенев“.

„По време на инцидента обвиняемият употребил изключително груби изрази, засягащи историческа памет и национално достойнство на преобладаващата част от населението на Република България", пише в мотивите си съдия Гемеджиев.

"В този смисъл и предвид демонстративността, с която е извършено деянието, както и изключителния цинизъм и дързост /съставомерни признаци/, навеждат настоящия състав на извода, че едно залепяне на настоящото споразумение на главния вход на учебното заведение, в което учи обвиняемият за 30 дни, не би имал никакъв ефект", добавя той.

"Нещо повече, предвид сега сложилите се социални условия сред младежите в България, едно такова действие на съда би имало ефекта от поставянето му в своеобразна „героична“ роля. Очевидно е, че като лице на тази възраст обвиняемият се движи в среди, в които цинизмите и обидите, които е употребил се използват постоянно“, казва още съдията.

От материалите по делото става ясно, че Гонзо, който е в 10-ти клас на ПГСИ „Пеньо Пенев“, е напълно неграмотен. Как е успял да изкласи, е истинска загадка, и може би инспекторатът и прокуратурата трябва да проверят внимателно кой е оценявал ученика.

По информация на Флагман.бг на заседанието в РС Бургас се е опитал да влезе известният ромски лидер Румен Чолаков, който се е представил за пряко заинтересовано лице, но не е допуснат, защото процесът е протекъл при закрита врата.