Причината за сбиването пред заведение в Кюстендил, завършило с убийството на 35-годишен българин, не е етническо напрежение, а голямо количество употребен алкохол. Това казаха на брифинг от полицията и прокуратурата.

Припомняме, че мелето стана тази сутрин около 07:00 ч. пред заведение в центъра на града. Няколко човека от известната ромска фамилия Гольовците са предизвикали кървавия екшън, след като не били допуснати в нощния клуб заради нетрезво състояние. Мъжете се ядосали на орханителите и извикали роднини, които дошли веднага пред заведението. От петимата ранени един е с тежка черепно-мозъчна травма и е транспортиран днес в неврохирургията на „Пирогов”. Тежко пострадалият е тарторът на фамилията.

„Не говорим за напрежение между етносите, случаят е битов в следствие на голямо количество употребен алкохол”, категоричен беше комисар Илиян Стамболийски, директор на Областната дирекция на МВР в Кюстендил. 

Останалите ранени са с по-леки порезни наранявания и са в болницата в Кюстендил. По случая е започнато досъдебно производство. 
„Причината за сбиването пред заведение в Кюстендил е употребата на алкохол от един от участниците в конфликта. Не можем да говорим за възникнало напрежение в резултат на етнически въпроси”, каза и окръжният прокурор Камелия Стефанова. 

Към момента са задържани 8 души. Изясняват се всички участници в сбиването. Сред тях има и криминално проявени. 
„19-годишен младеж от ромския квартал в Кюстендил се издирва по подозрение, че е извършител на убийството, станало тази сутрин в центъра на града. Той е с три криминални прояви“, поясни директорът на ОД МВР Елиан Стамболийски. 

Задържаните, както и лицата в болница, са и от български, и от ромски произход. Убитият няма криминални регистрации. По случая е иззет един газов пистолет, но той не е бил използван по време на побоя. Предстои да се установи дали починалото лице е участник в боя, или е бил случаен минувач.
Целият град е заварден от полиция. За 15:00 ч. е организиран мирен протест. Взети са мерки да не ескалира напрежението.
Евродепутатът Ангел Джамбазки излезе с остър коментар за поредния инцидент с роми. Той заяви, че проблемните роми са от клана на Гольовците и, че трябва да се изселят.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!