Търновски огнеборец се прочу в социалните мрежи след като е бил заснет, без да знае, как спасява давещо се куче от река Янтра. Инспектор Тодор Тодоров преди дни се отзовал на сигнал и извадил  бездомното животно от река Янтра във Велико Търново край паметника „Асеневци”.

Хуманната постъпка била заснета на клипче от търновец и трогна стотици във Фейсбук, пише "Борба".

Сигнал за давещо се куче подал великотърновец в събота сутринта в Оперативния център, когато инспектор Тодор Тодоров бил дежурен. Огнеборецът решил да провери на място сигнала , тъй като често в центъра постъпвали фалшиви сигнали за бедстващи животни и инциденти. Освен това се замислил, тъй като кучетата са отлични плувци.

Чрез джиесем оператор направил обратна връзка на подаващия сигнала. Той самият се намирал на ул. “Гурко”, над реката и го упътвал. Тодоров се спуснал  по склона, видял един обособен остров в реката, обрасъл с храсталаци, намерил някакъв брод, по който стигнал до острова и видял вече кучето.

Тодоров споделя още, че страхът у човека води до повишаване на адреналина, което пък провокира агресия у кучетата. Опитал да запази самообладание и да успокои животното. Започнал да му говори, погалил го и после го изнесъл на сушата.

Това не е първият случай тази година на подобна похвална постъпка от страна на търновски пожарникар. Наскоро друг пожарникар намери на улицата 220 лева и ги занесе в полицията. Сега той и Тодоров ще бъдат предложени за награда.