Мъж, работещ за полицията в чешкия град Пилзен, спаси собствената си майка и нейния пудел от стафордширски териер, който изскочи от градината на частна къща.

Всичко се случило в село Небилови, където героят и семейството му (съпруга, три деца, майка и пудел) дошли да посетят местния замък. Жената водела пудел на каишка. Именно той станал мишена на Стафордширския териер, който изскочил от градината на частна къща.

Инцидентът попадна в обектива на виеорегистратора на минаваща кола. На кадрите се вижда как жената, опитвайки се да спаси домашния любимец, го вдига, след което териерът започва да я атакува.

„Отначало се опитах да изритам атакуващото куче, но не се получи. Тогава майка ми падна на земята. Трябваше да защитя семейството си. Но аз обичам животни и не исках напразно да наранявам или убивам това куче, затова стрелях до него, за да го уплаша. Разбира се, преди да стрелям, оцених ситуацията, така че куршумът да не наранява никого ”, казва 40-годишният Мартин, който служи в общинската полиция в Пилзен.

Той има разрешително за съхраняване и носене на военно оръжие (пистолетът е бил личен, а не служебен). Реакцията и действията на полицая бяха високо оценени в социалните мрежи. В същото време регионалните служители на реда започнаха проверка, за да установят дали използването на оръжие е законно. Разследващите ще оценят и действията на собствениците на бойното куче, които не са следили домашния си любимец.

В същото време адвокатите, които прегледаха записа единодушно, казват, че в този случай заплахата за живота и здравето е очевидна и използването на оръжие е напълно оправдано. Дори Мартин да бе застрелял кучето, той пак щял да попадне под необходимата самозащита.
В резултат на това ситуацията била приключена с минимални загуби: стафордът не ухапал никого и не пострадал самият. 64-годишната майка на полицая получила няколко ожулвания на коленете и главата си, а също изпитала стрес, подобно на седемгодишния пудел, взет от приюта.

Превод: БЛИЦ