Продавачка в хранителен магазин в Дупница откри прострелян щъркел и със собствения си автомобил го закара в София в клиника.

Вчера сутринта Александрина Фудулска от село Бистрица пътувала с личния си автомобил по коларски път до съседното село Самораново. В ливада близо до пътя тя съзряла окървавен щъркел. Спряла и взела ранената птица със себе си.

Щъркелът бил прострелян в едното крило. Трудно се движел, най-вероятно от кръвозагуба.“Предния ден пътувах до съседното село. На тази ливада имаше около 40 щъркела, които се разхождаха и търсеха храна, тъй като току-що беше окосена. Вчера като минах, отново видях простреляния щъркел, който беше сам. Може да има още простреляни птици, но нямах време да търся. Веднага го взех, качих го в джипа и се върнах обратно в с. Бистрица.

Огледахме всички вкъщи щъркела и установихме, че е простреляно едното крило. Звънях на кмета на селото К. Огненски да търся помощ от него, да организира превоза на птицата до столична клиника. Той звънял в общината.

Не можех да чакам, щъркелът щеше да умре, качих се на джипа, взех птицата и я закарах в София, в клиника за диви животни. Там ми дадоха талон с номер и телефон – да звъня, ако се интересувам как е щъркелът. Не зная какъв човек трябва да си, за да стреляш по птици и животни”, разказа пред struma.bg Фудулска.

Преди две седмици щъркел е бедствал на малко островче във водоем край селото. Той е бил с почти откъснат крак. Рибари са съобщили в общината за пострадалата птица. От там са изпратили хора, които уловили щъркела и той е транспортиран за лечение във ветеринарна клиника в София.