Около 20-25 % е подскочила цената на рибата край морето тази година. Клиенти има, тъй като ресторантьорите гъвкаво лавират - хем да не загубят клиентите си, хем да оцелеят.

В капанче, недалеч от Ропотамо пържената цаца е 8 лв., колкото е и край ресторантче край Камчия. Малко по-скъпо е на самия плаж, където порцията достига десетачка, информира "Фрог нюз".

Пърженият сафрид и на Юг, и на Север по Черноморското крайбрежие е "златен". Струва по петнадесетина лева на калпак. Порция попчета е 12-13 лв. А няколко чернокопа на скара са около 25 лв.

Бялата риба е към двадесет лева. Лавракът гони тридесетина лева.

Калканът е почти една банкнота с лика на Пенчо Славейков. Толкава е и хищният лефер. Удоволствие за богати и авантюристи...

За къмпингите летуващите си купуват риба от магазините в Бургас, Варна, Созопол и Несебър. Има разлика в цените, но не е голяма. Хамсията е към 5 лева, калканът по 40 лв. килото, пресните попчета са по десетина лева.

Има и риба почти от морето на борсите в големите морски градове - гюмюш - 6 лв., пресен сафрид на 10-12 лева и чернокоп твърдо на 15 лв. Морски кефал се предлага на 10-12 лв. за килограм, едри попчета - 15 лв., лавракът е 15 лв, ципурата - 20, а калканът достига максималната за пазара цена от 40 лева за кг.

Да идеш на море и да не похапнеш рибка е все едно като приказката за Рим и Папата. Но колко и каква риба ще ядеш, зависи и от това колко "морски" пари си заделил. Думата ни е за простосмъртните българи. За богаташите и за рибата в баровските курорти цените хвърчат нагоре - тях няма да ги мислим.

Народецът е доволен на малко риба и няколко ледени бири. За децата - пържени картофки и по една кола, по изключение, че трудно заспиват...

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук