60 до 80% спад в международния туризъм прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за тази година. Над 27 милиона души са заети в сектора, който представлява близо 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз.

На 14-и юни Европа чества 35-ата годишнина от подписването на Шенгенското споразумение, премахнало контрола по вътрешните граници, с частично затворени такива.

След призивите на Брюксел за координирана отмяна на наложените заради пандемията ограничения ден по-късно повечето граници бяха отворени.

Изключение остава Португалия, която сама реши да се изолира до края на месеца. До Швеция пък никоя европейска държава не препоръчва да се пътува.


„Разбира се, туристите трябва да спазват хигиенни мерки. И вероятно този сезон ще бъде малко по-спокоен от обикновено, но мислихме много как да им осигурим забавления като спорт в по-малки групи и с по-голяма дистанция, например“, Наташа Крейе, говорителка на германски туроператор.

„Работим по изготвянето на общ списък с безопасни държави извън Евросъюза, за които също скоро да отворим границите. Засега сме препоръчали от 1-ви юли това да се случи за страните от Западните Балкани“, казва еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

В помощ на туристите вече работи нова платформа на Европейската комисия. В нея всеки сам може да провери има ли някакви ограничения в страната, докъдето ще пътува.

Падането на граничните проверки беше отбелязано като празник. И очаквано с нетърпение от зажаднелите за ваканция в чужбина.

На Майорка първите германци бяха посрещнати с аплодисменти и дъжд от цветя. Испания е еврочленката, печелеща най-много от туризъм – той съставлява 13% от брутния й вътрешен продукт.

За да подкрепят сектора, от Брюксел издадоха серия от препоръки. За транспорта – декларации за здравен статус и задължителни маски, в самолетите – по-малко ръчен багаж и вентилация от болничен тип, в автобусите – проветряване през прозорците.

„Позицията на Европейския парламент е, че в следващия европейски бюджет трябва да има специална бюджетна линия за туризма – секторът се нуждае от инвестиции на стойност 161 милиона евро“, казва евродепутатът Ищван Уихеи.

Засега малцина на Стария континент са пресекли границите за ваканция. В столицата на Андалусия – Севиля, все още разчитат само на местни туристи.

„Излизам за работа от 3 дни, но още не съм имал нито един клиент! Така ще е, докато повечето хотели са затворени. Само ще разхождаме конете, дори вече няма с какво да ги храним!“, казва файтонджия Алехандро.

За да привлече повече туристи, Литва обмисля да плаща всяка трета нощувка в хотел на своите посетители.

С поглед, отправен към предстоящия ски сезон, долина в северозападния италиански регион Пиемонт ще тества цялото си население за COVID-19.

А Еврокомисията настоява: тези, чиито ваканции или самолетни билети са пропаднали, имат право да изберат дали да получат ваучери, или парите си обратно.