Розов москвич събира погледите на една тиха улица в пловдивския квартал "Кършияка". Колата е с ретро гуми с бял кант и каубойски шапки под задното стъкло.

Чудото на соца е от 1976 година и не си помни километрите. Собственост е на турския бизнесмен Еляс Кавуранлар, който от 26 години живее в Пловдив, пише "Марица".

„Купих москвича преди 6 години”, разказва бизнесменът, който е от Одрин.

Преди да се сдобие с колата, която е от модификацията „Москвич 412”, Кавуранлар помагал няколко години за рали „Марица”.

Стига, бе! Откриха запорожеца на Батман в стар гараж в Украйна

„В един момент реших, че така и така живея в България, нормално е да имам кола, която е свързана със страната. Дъщеря ми Мелиса обаче поиска: Тате, нека е розов!”, спомня си одринският пловдивчанин.Когато московецът се сдобил с този цвят, се превърнал в атракция, откъдето мине. Мелиса поискала розово в чест на хита на Брус Спрингстийн „Розов кадилак” от 1984. Сега тя редовно пътува с него до Одрин. Колата чупи вратове и там. Негов приятел от Истанбул му пратил ретро гумите с бял кант.

Екошок в София! Каруца в стил "Царкирово великолепие" на ток остави без думи всички (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Тази година съм решил да участвам в парад на стари автомобили в Истанбул. Малко трудно пали, но веднъж като тръгне, няма спиране”, не спира да го хвали ресторантьорът.

Кавуранлар показва и добро познание на епохата, когато е правена колата. „Карам го и усещам чуждите спомени - как хората през 76-а са чакали на опашка, за да го купят, как е карал сладко и лютеница в багажника и е возил младежите на техните балове”, изрежда турчинът.