Ще напиша лични писма до еврокомисаря по разширяването Оли Рен и до г-н Брюнер и ще ги попитам дали са поставили такова изрично условие – че акредитацията няма да бъде върната, докато не бъда осъден. Това казва в интервю за в. “24 часа” Любомир Тушанов. До май 2008 г. той е шеф на Централното звено за финансиране и договаряне в Министерството на финансите.
Припомняме, че България загуби 220 млн. евро по програма ФАР, защото Европейската комисия реши да не поднови акредитациите на разплащателните звена към финансовото и регионалното министерство. В писмо шефът на Генерална дирекция "Разширяване" Майкъл Лий изразява недоволство, че не е потърсена сметка от отговорните лица в администрацията или в средите на провинилите се изпълнители на договори. Според публикации в медиите Брюксел е крайно недоволен, че не са предприети бързи съдебни действия срещу две от най-провинилите се лица - бившия шеф на Централното звено за финансиране и договаряне (ЦЗФД) към Министерството на финансите Любомир Тушанов и бившия началник на закрития вече фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев.

“Очевидно някой има огромно желание да бъда осъден, без основания. Може би, за да отклони вниманието от себе си”, смята той. “Лошото е, че не виждам някой да е направил адекватен анализ на причините за решението на Еврокомисията и съответно няма адекватни корективни мерки. А вместо това има злонамерени манипулации и спекулации”, допълва Тушанов. Той е категоричен, че по никакъв начин не се чувства лично виновен за отнетата акредитация и спрените ни европари. “Не считам, че съм извършил някакво нарушение. Прилагал съм процедурите, които е определил законът, и не смятам, че нося каквато и да е вина”, подчертава той. /БЛИЦ