Вера и Жан-Пиер се запознават на 1 септември 1967 година на централната жп гара в София. Тогава Вера е само на 18 години, а Жан-Пиер - на 19. Тя пътува за Ниш,а  той за Париж. Срещат се в 11.40 часа на първи перон на централната жп гара.

„С мой приятел пътувахме от Истанбул за Париж, и влакът имаше престой в София. На чантата ми имаше френското знаме, едно момиче се приближи до нас и ни попита дали сме французи. Отговорихме: „Да”, спомня си Жан-Пиер.

Вера им разказва, че учи френски език в гимназията и ги пита дали искат да си поговорят. Така Вера, Жан-Пиер и приятелят му Жан-Марк пътуват заедно до Ниш. След това решават да си разменят адресите и да си пишат писма.

Това обаче не е история за любов от пръв поглед. При първата им среща красивата сръбкиня се влюбва в приятеля на Жан-Пиер – Жан-Марк. Вера кани Марк да й гостува в Сърбия през следващото лято.

През август 1968 обаче Жан-Пиер гостува на Вера в Зайчар.„Жан-Марк искаше да отиде в Зайчар, но за мое щастие и за наше щастие, той се запозна с друго момиче междувременно и ме помоли аз да й гостувам в Зайчар. Аз отидох и вместо него, заех мястото в нейното сърце”, спомня си Жан-Пиер.

През октомври Вера започва да учи в университета в Белград и Жан-Пиер отново отива при нея - този път, за да е до нея през първия й учебен ден. Следват постоянни пътувания, писма и срещи. През 1971 година се срещат в Любляна и след това не се виждат в продължение на 33 години. 

 „Аз исках да отида в Париж и да се оженим, но моята майка каза, че трябва първо да завърша университета и тогава мога да се оженя”, обясни Вера. Въпреки всичко Пиер не се отказва от Вера, месеци наред й изпраща писма всеки ден, и всеки ден точно в 5 чака влакът от Белград на гарата в Париж. Минава година. Един ден идва и писмо от Белград. Вера му пише, че се е оженила и чака син.

През следващите 33 години Вера работи като журналист, има две деца – момче и момиче. Жан – Пиер също се жени, има една дъщеря. Времето минава, но не лекува сърцата им. Въпреки, че очите им са далеч, душите остават заедно.

Браковете и на двамата приключват с развод. През 2004-та година, 33 години след последната им среща ... Жан-Пиер получава писмо от Вера и … и животът и на двама им започва отначало. На  11 февруари 2005 година се  сгодяват, а на следващата година сключват граждански брак в Бретан , Франция и църковен в Белград. И заживяват щастливо.


Източник: Нова телевизия