На 62-годишна възраст почина режисьорът Петър Захариев Пашов – Пашата. Петър Захариев Пашов – Пашата, роден на 31 август 1955 г., е един от най-изявените съвременни български куклено-театрални режисьори от 80-те и 90-те години на 20 век. Името му е свързано със знакови спектакли, като "Светлосиният Петър", "Пук", "В Лунната стая"; "Дон Кихот", "Кентървилският призрак” "Честна мускетарка" и много други, се съобщава в некролог на НАТФИС "Кр. Сарафов".
Завършва през 1981 г. ВИТИЗ "Кр. Сарафов" – режисура за куклен театър, в класа на проф. Николина Георгиева и актьорско майсторство за куклен театър, в класа на к.и.н. Елена Владова.

Работи дълги години, като режисьор в Държавен куклен театър Пловдив.

През 1983 г. е поканен за асистент по актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Ат. Илков, а през 2003 е хабилитиран за доцент в катедра АРСКТ – НАТФИЗ "Кр. Сарафов”.

От 1992 г. е директор и художествен ръководител на експерименталния Театър "Ателие 313”.

Реализирал е над 50 постановки в България, Полша, Македония, САЩ, Чехия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и др.
Спектаклите му участват с огромен успех на редица международни фестивали в: България, Югославия, Македония, Гърция, Турция, Хърватия, Словения, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Германия, Холандия, Швейцария, Франция, Русия, Румъния, Мексико, Индия и др.

Ръководител на летни курсове за студенти от Ню Йорк Юнивърсити и Тринити колидж, Колорадо Колидж, САЩ. Едномесечен курс за повишаване квалификацията на млади куклени актьори в Международния институт за куклено изкуство, в Прага. Семинар на тема: "Импровизирани кукли" в Загреб, Хърватия. Образователни семинари в Задар, Хърватия. Ръководител на поредица от международни режисьорски семинари "Кукли на Балканите", Стара Загора.

Носител на голям брой национални и международни награди, между които:
Годишни награди на САБ за режисура; Голямата награда за режисура "Златен делфин” Варна’84; Първа награда за режисура на IV национален преглед на държавните куклени театри-85 г.; 1990 г. – Голямата награда "Астра”, за най-добър спектакъл за "Дон Кихот” от фестивала "Хора и кукли” – Плевен; Наградата на гр. Пловдив за "Дон Кихот” 1990 г.; 1995 г. – Голямата награда за най-добър спектакъл и награда за режисура за "Кентървилският призрак” по Оскар Уайлд от Академия "Куклар”.

1996 г. – Награда на Пловдивско театрално общество за цялостен принос;

2000 г. – Голямата награда "Пиеро”, за най-добър спектакъл и награда за режисура за "Честна мускетарска" от Валери Петров, на Международния фестивал за възрастни "Пиеро”, Стара Загора и 2002 г. – Награда за най-добра режисура за "Честна мускетарска” от Валери Петров на Международния фестивал Баня Лука, Република Сръбска, Босна и Херцеговина; 2002 г. – Награда на детското жури "25 златни звездици” за спектакъла "Снежанка” от Международния фестивал в Марибор, Словения.

2002 г. – Награда за режисура на "Честна мускетарска” – В. Петров от международния фестивал "Златният делфин”, Варна; 2002 г. – Награда за режисура за "Светлосиният Петър” от Международния фестивал "Златният делфин”, Варна.

Дългогодишен активист на САБ

Председател на АКТ-УНИМА, България (2009-2015).

Поклонението ще се състои на 19 февруари 2017 г. (неделя), от 13.00 ч. в Ритуалната зала на Централни софийски гробища.